Erişilebilirlik

ABD Stratejik Petrol Rezervlerini Devreye Sokuyor 


Başkan Joe Biden, Enerji Bakanlığı’nın fiyatları düşürme ve arz-talep dengesizliğiyle mücadele için Stratejik Petrol Rezervi’nde bulunan 50 milyon varil petrolü piyasaya süreceğini bildirdi.

ABD yönetimi bir süredir dünya pandemiden çıkarken petrol tedariki sıkıntısını aşmak için diğer ülkelerle birlikte çalışıyordu. Petrol rezervinin piyasaya arzı Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve İngiltere ile paralel olarak yapılacak.

Yetkililere göre Washington ilk kez böyle bir adımı dünyanın büyük petrol tüketicisi ülkeleriyle birlikte organize ediyor.

Amerikalı tüketiciler artan benzin fiyatlarının etkisini hem benzin istasyonlarında hem de evlerini ısıtırken hissediyor. Küresel ekonomi pandemiden çıkarken petrol arzının talebe ayak uyduramamış olmasından dolayı Amerikalı işletmeler de bu durumdan etkileniyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ‘‘Bu nedenle Başkan Biden fiyatları düşürmek ve tedarik sıkıntısına çözüm bulmak için elindeki tüm imkanları değerlendiriyor’’ denildi.

Açıklamada, ABD’nin ekonomik iyileşmenin en hızlı ve güçlü olduğu yerlerin başında geldiği belirtildi ve ‘‘Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, (OECD) ABD’nin gelişmiş ekonomiler arasında pandemi öncesi gayri safi yurtiçi hasılasına dönen tek ülke olduğunu bildirdi’’ denildi. Bu durum üzerinde ülke genelinde aşı programına kaynak sağlayan, okulların ve küçük işletmelerin Covid sırasında açık kalmasını sağlayan ve salgından en kötü etkilenenleri mali olarak destekleyen Başkan Joe Biden’ın Amerikan Teşvik Paketi’nin de etkisi olduğu kaydedildi.

Biden: "Bu sorunu aşacağız"

Başkan Joe Biden da bugün Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, ABD’nin benzin fiyatlarında yaşanan artışa çözüm bulacağını ve bir dizi ülkenin koordineli şekilde petrol rezervlerini piyasaya sürmesinin tedarik sıkıntısını aşmada yardımcı olacağını söyledi.

Biden, petrol ve doğal gaz şirketlerini ham petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüşü tüketicilere yansıtmayan şirketleri eleştirdi.

Başkan Biden, fiyat artışlarının genelde zaman içinde düştüğüne işaret etti ancak bunun “bir kenarda oturup fiyatlarını düşmesini beklemeleri gerektiğini anlamına gelmediğini” vurguladı. Biden, daha önceki benzer fiyat artışlarına göre bu sefer sorunu daha hızlı çözeceklerini ümit ettiğini söyledi.

OPEC+ ülkeleri petrol arzını arttırmayı reddetmişti

Aralarında Suudi Arabistan ve ABD’nin Körfez’deki diğer müttefiklerinin de bulunduğu OPEC+ ülkeleri ile Rusya aylık toplantıları sırasında piyasaya daha fazla petrol sürme taleplerini geri çevirmişti. Grup, 2 Aralık’ta politikasını değerlendirmek üzere yeniden toplanacak, ancak üye ülkeler tutumlarında bir değişiklik olacağı yönünde sinyal vermedi.

Grup, üretimi kademeli olarak her ay günde 400 bin varil arttırmak için yapılan anlaşma kapsamındaki mevcut hedefleri tutturmak için mücadele ediyor. Ancak Washington bu üretim hızını çok yavaş görüyor ve Corona virüsü vakalarının yeniden canlanmasının bir kez daha talebi düşürebileceğinden endişe ediyor.

Stratejik Petrol Rezervi’nden piyasaya sunulacak petrol ABD'deki şirketlere "kredi ve satış" yöntemiyle verilecek. 32 milyon varillik kredi usulü piyasaya sunum önümüzdeki birkaç ay içinde gerçekleşecek ve Beyaz Saray, Kongre tarafından halihazırda onaylanan 18 milyon varillik satışı da hızlandıracak.

Hindistan rezervlerinden 5 milyon varili piyasaya süreceğini belirtirken Güney Kore, girişime dahil olmayı kabul ettiğini kaydetti, ancak rakam vermedi. Japon medyası ise Tokyo'nun planlarını Çarşamba günü açıklayacağını belirtti. İngiltere’den konuyla ilgili henüz bir yorum gelmedi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG