Erişilebilirlik

ABD Somali’deki IŞİD Üssünü Vurdu


Amerika Savunma Bakanlığı yetkilileri, Amerika’nın Sesi’ne yaptıkları açıklamada Somali’nin kuzeyine düzenlenen bir hava saldırısıyla IŞİD’i hedef alındığını bildirdi.

Bir yetkiliye göre saldırıda en az bir kişi öldü.

Kandala kasabasının Belediye Başkanı Cama Muhammed Kurşe, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Kandala’nın 60 kilometre güneyinde bulunan yarı özerk Puntland eyaletindeki IŞİD üssünün çok sayıda füze tarafından vurulduğunu söyledi.

Kurşe’ye göre dağlık alanda yer alan üsse altı füze isabet etti. Yerel halk ve kırsalda yaşayanlar panik içinde bölgeden kaçtı.

Kurşe, saldırının ardından yerel halkın uçak sesleri duyduğunu da aktardı.

IŞİD liderleri hedef alınmış olabilir

Bölgenin uzak olması ve burada sadece militanların yaşaması nedeniyle yerel halk ve yetkililer hava saldırısının grubun üst düzey liderlerini hatta belki en büyük liderini hedef almış olabileceğini düşünüyor.

Somali’nin kuzey doğusundaki IŞİD yanlısı grubun lideri eski El Şebab üyesi Şeyh Abdülkadir Mümin, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’ye bağlılığını 2015’te açıklamıştı. Amerikan Dışişleri Bakanlığı ise 2016’da Mümin’i uluslararası teröristler listesine almıştı.

Somali’deki grubun 2015’te ortaya çıkmasından bu yana militanlar Puntland’daki dört kanlı saldırıyı üstlendi.

Geçen yılın Ekim ayında militanlar kısa süreliğine Kandala’yı da ele geçirdi, ancak Puntland hükümeti tarafından bölgeden çıkartıldılar

“Somali’ye yardım sürecek”

Öte yandan Amerikan hükümeti Somali hükümetine yardımı keseceğine dair medyada çıkan haberleri yalanladı.

Somali medyasına göre bazı Somalili yetkililerin Mogadişu’da 14 Ekim’de düzenlenen ve 350 kişinin ölümüne neden olan kamyonlu bombalama eylemine yardım ettikleri gerekçesiyle Amerika, Somali hükümetine yardımı kesecekti.

Bazı haberlere göre ise Amerika Dışişleri Bakanlığı Afrika Bürosu, yardımların El Şebab militanlarına gitmediğinden emin olamıyordu.

Ancak Amerika Dışişleri Bakanlığı, Amerika’nın Sesi’ne yolladığı elektronik posta ile Somali’ye yapılan yardımların kesileceği iddialarını yalanladı. Notta “Amerika, Somali güvenlik güçlerine El Şebab ile mücadelesinde destek vermeye devam etmektedir” denildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG