Erişilebilirlik

ABD Silah Ticareti Anlaşması'ndan Çekiliyor


Başkan Donald Trump ABD’nin Silah Ticareti Antlaşması’ndan çekileceğini açıkladı. Trump, Ulusal Silah Birliği’nin Indianapolis’teki merkezinde konuştu. Başkan Trump konuşmasında bireysel silahlanma hakkı için mücadele etme sözü verdi.

Trump, milyarlarca dolarlık küresel silah ticaretini düzenleyen Silah Ticareti Antlaşması’ndan çekilme kararı aldığını açıkladı. Antlaşma küçük silahlar, savaş tankları, savaş uçakları ve gemilerden oluşan konvansiyonel silahların ticaretini düzenliyor. ABD antlaşmaya 2013’te imza atmış ancak antlaşmayı onaylamamıştı.

“Silahlarınızı elinizden almak istiyorlar”

Ulusal Silah Birliği’nin düzenlediği etkinlikte silah sahibi olmaya yönelik anayasal hakkın saldırı altında olduğunu savunan Trump, bu hakkı en çok savunan kişi olduğunu vurguladı.

Trump, silahlanma hakkını savunanlara 2020 seçimlerinde sandığa giderek oy kullanma çağrısı yaptı. Trump, “Silahlarınızı elinizden almak istiyorlar. Gidin ve oy kullanın” ifadelerini kullandı.

Trump üç yıldır arka arkaya NRA’de konuşma yapıyor. NRA’in Trump’ın 2016 seçim başarısında büyük rolü vardı. Birlik, 2016’da Trump’ın seçilmesi için milyonlarca dolar harcamıştı.

Son yıllarda silahlı kitle saldırılarının artmasıyla silah şiddetine karşı kamuoyunda büyük tepki oluşurken NRA’in 2020 seçimlerinde ne kadar görünür olacağı ise bilinmiyor. NRA’in en zayıf döneminde olduğu yorumları yapılıyor.

‘‘Darbe yapmayı denediler’’

Trump, Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’ın iki yıl boyunca yürüttüğü Rusya soruşturmasınun sonuç raporu konusunda da konuştu ve siyasi düşmanlarının bir darbe yapmayı denediklerini öne sürdü.

Trump, Rusya soruşturması süreciyle ilgili olarak “en üst düzeyde yolsuzluk yapıldığını” savundu ve bu süreçte casuslukla, bir başkasını devirmek için izleme faliyetlerinin yapıldığını iddia ederek “Tam bir utanç” ifadesini kullandı.

Mueller’ın soruşturması Trump’ın seçim kampanyasıyla Rusya arasında Trump’ın 2016 başkanlık seçimini kazanmasına yardım etmek amacıyla suç teşkil eden bir işbirliği olduğu yönünde bir kanıt bulmamıştı. Mueller raporunda ayrıca Trump’ın adaleti engelleyip engellemediği konusunda görüş bildirmemişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG