Erişilebilirlik

ABD Senatosu’ndan Yeni Rusya Büyükelçisine Oybirliğiyle Onay


ABD Senatosu, Eski Utah Valisi Jon Huntsman’ı yeni Rusya Büyükelçisi olarak onadı.

Daha önce Singapur ve Çin Büyükelçisi olarak görev yapan Huntsman yeni görevine Senato’da oybirliği ile alındı. Trump’ın da ilk tercihi olan Huntsman konusunda Demokratlar da Cumhuriyetçilere destek verdi. Washington Post gazetesinin haberine göre Demokrat Senatör Benjamin Cardin, Trump’ın daha iyi bir seçim yapamayacağını söyledi.

Görev süresi dolan ABD’nin Rusya Büyükelçisi John Teftt’in yerini alacak olan Huntsman, Senato’nun onayından sonra Twitter’dan açıklama yaptı. Huntsman, “ABD gibi büyük ülkemizin Rusya Büyükelçisi olarak hizmet edecek olmaktan gurur duyuyorum. ABD’nin Moskova Büyükelçilik ekibine katılmak için sabırsızlanıyorum” ifadelerini kullandı.

Seçim kampanyası sürecinde, Trump’ın danışmanlarının Rus yetkililerle görüştüğü iddiaları karşısında Huntsman, oldukça ciddi incelemelerden geçti. Yeni elçi, Rusya-ABD ilişkilerinin en gergin dönemlerinden birinde göreve başlıyor.

Huntsman, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda verdiği ifadede, Moskova’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiğinden kuşku duymadığını açıklamıştı.

Geçmişte Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylarından biri de olan Huntsman’ın bu önemli göreve derin siyasi ve diplomatik tecrübesini getirmesi bekleniyor.

Eski başkan George H. W. Bush, Hunstman’ı 1992’de Singapur Büyükelçisi olarak atamıştı. Huntsman, 2009-2011 yılları arasında, eski başkan Barack Obama döneminde ise Amerika’nın Çin Büyükelçisi’ydi.

Hunstman’ın ikinci yabancı dili Mandarin. Eşi Mary Kaye ile yedi çocuğu olan Hunstman çiftinin, Çin ve Hindistan’dan evlat edindikleri iki kızları da var.

Trump, 2011 yılında Huntsman’ın Çin konusundaki tutumunu eleştirmişti.

Trump’la Huntsman ayrıca, 2016 yılı seçim yarışında tartışmaya girmiş, Huntsman Trump’a seçim yarışından çekilmesi gerektiğini söylemişti.

Ancak Huntsman daha sonra Donald Trump’ı desteklediğini açıklamış, hatta Trump’ın Tayvan lideriyle görüşmesini de savunmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG