Erişilebilirlik

ABD Senatosu: ‘Türkiye Hem F-35 Hem de S-400’e Sahip Olmayacak’


Senato Silahlı Hizmetleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Oklahoma Senatörü Jim Inhofe, komisyonun kıdemli üyesi Demokrat Partili Rhode Island Senatörü Jack Reed, Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Idaho Senatörü Jim Risch ve komisyonun kıdemli üyesi Demokrat Partili New Jersey Senatörü Bob Menendez, New York Times gazetesinde ortak kaleme aldıkları makalede, Türkiye'nin Amerika ve Rusya arasında bir seçim yapması gerektiğini kaydediyor.

Senatörler, Türkiye'nin Rus S-400 füze savunma sistemini kabul etmesi durumunda Amerikan yasaları uyarınca yaptırıma maruz kalacağı uyarısında bulunuyor.

Dört senatörün kaleme aldığı yazı şöyle devam ediyor:

”Türkiye, bu yılın sonunda topraklarında ya gelişmiş savaş uçağı F-35'e ya da Rus S-400 füze savunma sistemine sahip olacak. İkisine birden sahip olmayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı seçimin, ülkesinin dünyadaki yeri, Amerika'yla ilişkileri ve NATO'daki konumu üzerinde çok derin etkileri olacak."

“S-400 sistemi F-35’leri vurmayı amaçlamaktadır”

"F-35 programı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu uluslararası ortakların bir trilyon dolarlık yatırımlarıyla oluşmuş, dünyanın en büyük beşinci nesil savaş uçağı programıdır. Programın amacı, Amerika ve müttefiklerinin gökyüzünde askeri avantaj sağlamasıdır.

Türkiye 2017 Temmuz'unda Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alacağını açıkladı. S-400, Rusya'nın gökyüzünde görünmezlik teknolojisini alt etmek için şimdiye kadar tasarladığı en gelişmiş sistemdir, bu sistem F-35 uçaklarını vurmayı amaçlamaktadır.

Türkiye'nin S-400 füze savunma sistemi satın alması, NATO'ya olan taahhütlerine ters düşmekte, müttefikleriyle birlikte hareket etme kapasitesini düşürmektedir. S-400'leri satın almak, kabul edilemez bir risk oluşturmaktadır."

“Erdoğan’ın seçim yapma zamanı geldi”

"Türkiye'nin geçerli hava savunma ihtiyaçları vardır. Amerika 2012'den bu yana Patriot hava savunma sistemini S-400'lere bir alternatif olarak sundu ancak Türkiye bu teklifi reddetti. Artık Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir seçim yapma zamanı geldi. Umudumuz, S-400'lerden vazgeçip Türk semalarını Patriot sistemiyle koruması ve F-35 anlaşmasını kurtarmasıdır.

Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan bu seçimi yapmayı başaramaz ve S-400'leri kabul ederse Türkiye, Amerika'nın Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası uyarınca yaptırımlara maruz kalacaktır. Yaptırımlar Türk ekonomisini çok sert vuracak, uluslararası piyasaları sarsacak, yabancı yatırımcıları korkutacak ve Türk havacılık ve savunma sanayiini sakat bırakacaktır. Türkiye F-35'leri alamayacak, Türkiye'nin F-35 programına katkısı iptal edilecek, programa katılan Türk firmaları imalat ve arz zincirinden çıkarılacaktır."

“F-35 programından çıkmanın sonuçları ağır olacaktır”

"Türkiye F-35 programının önemli bir ortağıdır, ancak yeri doldurulmaz değildir.

F-35 programından çıkmanın Ankara için sonuçları ağır olacaktır. Türkiye'nin programa şimdiye kadar yaptığı 1,25 milyar dolarlık yatırım, boşa gidecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk savunma sanayiini ekonomik büyümenin kilit unsurlarından biri haline getirme umudu suya düşecektir.

Türk dostlarımıza zarar verme arayışında değiliz. Tam tersine Suriye, Karadeniz, terörle mücadele ve karşılıklı kaygı meselesi olan diğer konularda Türk-Amerikan işbirliğini ilerletmeyi umuyoruz. Tek amacımız F-35 programını ve NATO ittifakının becerilerini ve kapasitesini korumak."

“Rusya’nın olası misillemesine karşın Türkiye’ye yardım taahhütü”

"Türkiye'nin Rusya'yla Suriye, enerji, tarım ve turizm gibi alanlarda gereklilik esasına dayanan bir ilişkisi olmasını anlıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan S-400'lerden vazgeçerse Putin, bu alanlarda misillemeye girişebilir. Böyle bir durumda Türkiye'ye yardım etmeyi taahhüt ediyoruz.

S-400'leri satın almak Türkiye'nin çıkarına aykırıdır. Putin, Türkiye'nin dostu değildir, Gürcistan, Ukrayna ve Suriye'deki hamleleri, Türkiye'nin güvenliğini tehdit etmiştir. Putin şimdiyse Türkiye'yi Batı'dan ayırmaya çalışıyor.

Putin, Batı'yla kenetlenmiş, NATO'ya bağlı bir Türkiye'den korkar ve böyle bir Türkiye'ye saygı duyar. Umarız Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'in bölücü S-400 oyununu reddeder ve F-35 programının önemli bir ortağı olarak ilerlemeyi seçer.”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG