Erişilebilirlik

ABD Senatosu Suudi Tasarılarını Kabul Etti


ABD Senatosu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi Arabistan’a yönelik tepkilerin bir sonucu olarak ABD ordusunun Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona verdiği desteğin kesilmesi tasarısını kabul etti.

Başkan Donald Trump’a meydan okuyan tasarı, Senato’da 41’e karşı 56 oyla kabul edildi. Söz konusu tasarının yasalaşması için önünde hala aşılması gereken engeller olsa da, ilk kez Kongre’nin bir kanadı “Savaş Yetkisi Yasası” kapsamında ABD güçlerinin yabancı bir ülkeden çekilmesi hamlesine destek vermiş oluyor. Vietnam Savaşı sırasında kabul edilen yasa ABD Başkanı’nın kongre onayı olmadan olası çatışma bölgesine asker gönderme yetkisini sınırlandırıyor.

Senato Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’ın öldürülmesinden Veliaht Pens Muhammed bin Selman’ın sorumlu olduğunu belirten bir başka tasarıyı daha kabul etti. Oy birliğiyle kabul edilen tasarıda Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın ölümünden sorumlu olan herkesin adalet önünde hesap vermesini sağlaması çağrısı da yer aldı.

Temsilciler Meclisi’nin de her iki tasarıyı gündemine alıp almayacağı net değil.

Başkan Trump, Kaşıkçı’nın ölümünden kimin sorumlu olduğu konusunda belirsiz ifadeler kullanmış ve Suudi Arabistan’ı öven sözler sarfetmişti. Amerikan istihbarat yetkilileri, Bin Selman’ın Kaşıkçı cinayeti konusunda en azından plandan haberinin olması gerektiği tespitine varmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG