Erişilebilirlik

ABD Senatosu Satterfield'ın Ankara Büyükelçiliğini Onayladı


ABD Senatosu David Satterfield'ın Amerika'nin Ankara Büyükelçisi olarak atanmasını onayladı.
ABD Senatosu David Satterfield'ın Amerika'nin Ankara Büyükelçisi olarak atanmasını onayladı.

ABD Senatosu, Başkan Donald Trump'ın Ankara Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği David Satterfield'a dün gece onay verdi.

Türk-Amerikan ilişkilerinde Washington'un Ankara'da maslahatgüzar seviyesinde temsil dönemi sona eriyor. Büyükelçi John Bass'ın Ekim 2017'de görev süresinin sona ermesinin ardından Washington yönetimi, Ankara için isim belirlememişti. Başkan Trump, 16 Şubat'ta David Satterfield ismini Türkiye Büyükelçiliği için önermişti. Satterfield'ın Ankara'ya atanmasını ABD Senatosu'nun onayladığı bugün büyükelçilik açıklamasıyla duyuruldu.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden bugün paylaşılan Twitter mesajında, "Size harika bir haberimiz var! Dün gece ABD Senatosu, Büyükelçi David Satterfield’ın ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görevini onayladı. Yakın bir gelecekte kendisini karşılamak için sabırsızlanıyoruz. Bizi izlemeye devam edin!" denildi.

S-400 alımı konusunda sözleri dikkat çekmişti

Büyükelçi Satterfield, Ankara'ya gelişine ABD Senatosu tarafından onay verilmesi öncesindeki prosedür gereği 11-12 Nisan'da Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda kendisine Türkiye hakkında yöneltilen soruları yanıtlamıştı.

Satterfield, Türk-Amerikan ilişkilerinde zorlu bir dönem yaşandığını belirterek özellikle Ankara'nın, Rusya'dan S-400 hava savunma füze sistemi alımına karşı görev yapacağı yönünde mesajlar vermişti. Bu konuda Satterfield'in "Büyükelçi olarak onaylanırsam Türkiye’ye doğru stratejik seçimi yapması için bastıracağım” ifadesi dikkat çekmişti. Satterfield, "Türkiye Rusya’dan S-400 satın alarak F-35 programına katılımını riske atıyor. CAATSA (Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası) kapsamında yaptırımlarla karşı karşıya. Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de NATO’nun 70. yıldönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada dediği gibi, Türkiye seçimini yapmalı. Tarihin en başarılı askeri ittifakında önemli bir ortak olarak kalmak mı istiyor yoksa bu ittifakı baltalayan pervasız kararlar vererek bu ortaklığın güvenliğini tehlikeye mi atmak mı?” ifadelerini kullanmıştı.

ABD'nin Yeni Ankara Büyükelçisi Adayından S-400 Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

ABD olarak Türkiye'nin demokrasisinden endişe duyduklarını da söyleyen Satterfield, "Türkiye’nin NATO müttefiki statüsünün gereklerini tam olarak yerine getirmesine, Türkiye’ye içerde ve dışarda insan hakları taahhütlerine saygı göstermesi konusunda meydan okumak için çalışacağım” açıklamasında bulunmuştu.

Sattterfield, ayrıca ABD Senatosu'nda büyükelçi olarak Türkiye'de yargılanan ABD vatandaşları ve konsolosluk personeli konularını yakından takip etme sözü vermişti.

Satterfield, Washington'da Ortadoğu konusunda uzmanlığıyla tanınıyor ve 2017’den beri ABD’nin Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Vekili olarak görev yapıyordu. Satterfield, daha önce de ABD Dışişleri Bakanı’nın Libya özel danışmanı, Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, Bağdat Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı ve Lübnan Büyükelçiliği gibi görevlerde bulunmuştu. Satterfield, ABD’nin Suriye ve Suudi Arabistan büyükelçiliklerinde de çalışmıştı. Bu görevleri çerçevesinde ABD Başkanı, Dışişleri Bakanı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nca üstün hizmet ödüllerine layık görüldüğü kaydedilen Satterfield, Arapça, Fransızca ve İtalyanca biliyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG