Erişilebilirlik

ABD Senatosu ‘Nesnelerin Interneti'ni Korsanlardan Korumayı Amaçlıyor


‘Nesnelerin interneti’ günlük hayatta kullandığımız eşyaların da birbiriyle ve sanal dünyayla iletişim kurması demek ve küresel siber tehditlerin de önemli bir konusu. ABD’de bir grup senatör, nesnelerin internetiyle ilgili düzenlemeler için partiler üstü bir tasarı sunmaya hazırlanıyor.

Yeni tasarı firmalara, internet bağlantılı ürünlerinin, güvenlik standartlarına uyması ve onarılabilir olması şartı getiriyor. Tasarıda ayrıca, satıcıların değiştirilemez şifreli ürün çıkarması ve bilinir güvenlik açıklarına sahip olması yasaklanıyor.

Tasarı yasalaşırsa, hataları bulmak ve tamir etmek için cihazları ‘hackleyen’ siber araştırmacılara da yasal korumayı genişletecek.

Tasarıda federal hükümet ağlarının korunmasını geliştirecek güvenlik önerileri de yer alıyor.

Cumhuriyetçi senatörler Cory Gardner ve Steve Daines ile Demokrat senatörler Mark Warner ve Ron Wyden, tasarıya destek veren isimler. Yasa tasarısının hazırlanmasına düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi ve Harvard Üniversitesi’nden teknoloji uzmanları da katkıda bulundu. Tasarının kısa süre içinde Temsilciler Meclisi’nde görüşülmesi bekleniyor.

Güvenlik uzmanları uzun zamandır otomobil, beyaz eşya, hoparlör ve tıbbi cihazlar gibi birçok eşyanın, bilgisayar korsanlarından yeterli derecede korunmadığı uyarısı yapıyor. Bilgisayar korsanlarının bu tür eşyalara saldırarak kişisel bilgilere ulaşması mümkün.

Uzmanlar 2020 yılına kadar 20 ile 30 milyar arası cihazın internete bağlı olacağını öngörüyor. Büyük bir bölümünde ise güvenlik açığı olması bekleniyor.

“Nesnelerin interneti”nin güvenliği uzun zamandır gündemde olsa da üreticiler, siber güvenlikli cihaz üretimi için yeterli donanıma sahip olmadıklarını söylüyor.

2016 Ekim ayında internet altyapısına zarar verme amaçlı yüz binlerce kamera, dijital kayıt cihazı ve diğer günlük eşyalar, siber saldırıya uğramıştı. Milyonlarca insanın kullandığı Twitter, Spotify ve PayPal gibi uygulamalar devre dışı kalmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG