Erişilebilirlik

ABD Seçimlerinde Gözler 9 Ekim’de


Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Donald Trump ile Demokrat Başkan adayı Hillary Clinton dün akşam ilk kez beraber katıldıkları tartışma programının ardından karşılıklı açıklamalarda bulundular. İki isim de birbirlerini eleştirdi.

Clinton, Trump’ın doğru olmayan suçlamalar yönelttiğini ve önerdiklerinin birçok kişi tarafından saldırganca bulunduğunu düşündüğünü kaydetti.

Trump, tartışmada Clinton’a, kocası eski Başkan Bill Clinton’ın ihanetiyle ilgili saldırıda bulunmadığı için kendisini övdü. Trump, Fox News’a verdiği demeçte ileride bunu yapabileceğinin sinyalini verdi. Trump, “Onu çeşitli yollarla daha sert vurabilirim” dedi, Clinton’ın kadınlara yönelik davranışlarıyla ilgili kendisini eleştirmesine dikkate almamaya çalıştığını kaydetti.

Trump, “Onu kocasının kadınları ile vuracaktım ama bunu yapmamaya karar verdim, çünkü kızı odadaydı” dedi. Clinton da Trump’ın açıklamalarına karşılık “kampanyasını nasıl isterse sürdürebilir” dedi.

Trump, tartışma performansıyla ilgili eleştirilere karşılık olarak da sunucu Lester Holt’un kendisine çok haksız sorular yönelttiğini ve kendisine kötü bir mikrofon verildiğini kaydetti. Clinton da buna, “Mikrofondan şikayet eden biri iyi bir gece geçirmiyor” ifadeleriyle karşılık verdi. Başkan adayları 9 ve 19 Ekim’de iki tartışma programına daha katılacaklar.

Clinton, “Eline her fırsat geçtiğinde Amerika’yı eleştiriyor, bizi üçüncü sınıf ülke olarak niteliyor, karanlık terimler kullanıyor, Amerika bu değil,” dedi.

Anketlerde Hillary Clinton farkı

CNN/ORC tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 62’si Clinton’ın tartışmanın galibi olduğunu düşünüyor. Yüzde 27’si ise Trump’ın gecenin galibi olduğunu düşünüyor.

Trump, Clinton’a 2009-2013 arasındaki Dışişleri Bakanlığı döneminde yaşanan gelişmelerin gündeme getirilmediğini söyledi. Bunlar arasında, Clinton’ın özel bilgisayarını devlet maillerinde kullanması, Bingazi’deki kanlı saldırı ve Clinton Vakfı’nı sıraladı.

Yatırımcılar da Clinton’ın tartışmanın galibi olmasından memnun. Asya piyasaları toparlanırken, Meksika Peso’su yükseldi. Amerikan piyasaları da güne yükselişle başladı.

İlk kez Amerika’nın büyük bir partisinden kadın Başkan adayı olan Hillary Clinton, ise tartışma programında Trump’ın kadınları nasıl aşağıladığını anlattı.

Clinton, 1996’da dünya güzeli seçilen Alicia Machado’dan bahsetti ve Trump’ın onu sürekli aşağıladığını söyledi. Clinton, “Güzellik yarışmalarını seviyor, destekliyor ve bu kişiye bayan domuzcuk sonra da bayan ev işleri tanımlamalarında bulunuyor,” dedi.

Trump kendisine konuyla ilgili soru sorulduğunda, Venezuela doğumlu bugün Amerikan vatandaşı olan eski dünya güzeline yönelik açıklamalarını savundu. Trump, “Kazanan oydu sonra çok fazla kilo aldı, bu büyük bir problem, sadece bu değil, onun tavrıyla da ilgili ciddi sorunlarımız var,” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG