Erişilebilirlik

ABD Seçimlerinde Başabaş Mücadele


Amerika’da seçimlere bir gün kalırken, adaylar toplam sekiz eyalette seçim konuşmaları yapıyor. Adaylar, dün de 14 eyaleti dolaştı.

Adayların son günde bile yoğun bir seçim kampanyası yürütmesinin ardında başabaş giden kamuoyu yoklamaları var.

CNN televizyonunun yaptığı son anket hem Obama hem Romney’in %49 oranında destek gördüğünü gösteriyor. Rasmussen anketi de iki adayı %49 oy oranıyla başabaş gösteriyor.

Washington Post ile ABC televizyonunun son yaptığı anket adaylar arasındaki puan farkı sadece bir. Haftalar boyunca adayları başabaş gösteren Washington Post ve ABC’nin son anketinde, Obama’nın oy oranı %49 iken, Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’in aldığı destek %48 olarak görünüyor. Romney, bu ankette Ekim ayı sonunda kısa bir dönem üç puanlık farkla Başkan Barack Obama’nın önüne geçmişti.

Pew Araştırma Merkezi’nin son anketine göre ise Obama, seçimlerde oy kullanması muhtemel seçmenler arasında %48 oranında destek görürken rakibi Romney’in aldığı destek %45. Yine geçen hafta aynı kuruluşun yaptığı kamuoyu yoklamasında her iki aday başabaş gidiyordu. Pew Araştırma Vakfı’na göre Obama’nın son ankette öne geçmesinde Sandy Kasırgası rol oynadı: Bu ankete katılanların %69’u Başkan Obama’nın kasırga ve sonrasındaki gelişmeleri idare etme şeklini onaylıyor.

Yine bazı anketlere göre, erken oy verme işlemine izin verilen bazı yerlerde Demokratlar önde gidiyor.

Anketler demografik açıdan bakıldığında ise iki aday arasındaki farklar büyüyor. Örneğin beyazlar arasında Romney’e verilen destek %57, Obama’ya verilen destek %39.

Obama kadınlar arasında aldığı destekle Romney’i yedi puan geride bırakırken, erkekler de daha çok Romney’i destekliyor.

Ekonomi bu seçimlerin ana temasıydı. Bu konuda yapılan anketler de Romney dokuz puan önde gidiyordu, ancak bu fark şu anda üçe düşmüş durumda.

Aynı şekilde kilit öneme sahip eyaletlerde de adaylar arasında öne çıkan bir fark yok, çoğu yerde anketler başabaş mücadeleyi gösteriyor.

Anketlerin başabaş gitmesi, iki tarafın da seçim sonuçlarını etkilemek için son dakikaya kadar mücadeleyi sürdürmesi anlamına geliyor. Çünkü anketlerdeki ortalama matematiksel hata payının artı-eksi %2 oranında olması bu kamuoyu yoklamalarının durumu ne kadar yansıttığına dair soru işaretleri doğuruyor.

Bu arada yarınki seçimlerde yalnızca Başkan değil, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tüm üyeleri ve 100 sandalyeli Senato’nun üçte biri de değişiyor. 11 eyalette de valilik seçimi var.

Temsilciler Meclisi üyelerinin görev süresi iki, senatörlerin altı yıl.

Kongre seçimleri için yapılan anketler ise burada tablonun değişmeyeceğini gösteriyor.

Şu anda Senato’da çoğunluğu ellerinde bulunduran Demokratlar’ın bu çoğunluğu seçim sonrasında da devam ettirmesi bekleniyor.

Aynı şekilde Temsilciler Meclisi’nde de çoğunluğu ellerinde tutan Cumhuriyetçilerin, 6 Kasım seçimlerinde yine bu çoğunluğu ellerinde tutmaları bekleniyor.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG