Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanlığı: "Uçakta Virüs Bulaşma Riski Düşük"


ABD Savunma Bakanlığı’nın yaptığı bir araştırmaya göre, uçak yolculuklarında Corona virüsünün bulaşma riskinin son derece düşük olduğu ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, bir uçaktaki koltukların tamamı dolu olsa dahi maske takan bir kişinin aldığı nefeste virus içeren parçacık bulunma oranı, ortalama yüzde 0,003. Bu sonuç, uçakta sadece bir Corona virüsü taşıyıcısının olması ve yolcuların kabin içinde koltuklarından kalkmaması halinde geçerli oluyor.

United Havayolları’na ait Boeing 777 ve 767 tipi uçaklarda yapılan denemelerde, maske takmanın, yan koltukta oturan yolcu öksürse bile bulaşma riskini asgari seviyeye düşürdüğü görüldü.

Uçaklardaki havalandırma ve filtreleme sistemleri sayesinde 6 saat içinde kabindeki havadaki parçacıkların yüzde 99,99’unun filtrelendiği tespit edildi.

Buna göre sağlıklı bir kişinin, aynı uçakta bulunduğu hasta bir kişiden virüsü kapabilmesi için 54 saat aynı uçak içinde uçmaları gerektiği sonucu ortaya çıktı.

Denemelerin ardından bir açıklama yapan United Havayolları yöneticisi Toby Enqvist “Bu sonuçlar bir United uçağında, uçak tamamen dolu dahi olsa Corona virüsü kapmanızın neredeyse imkansız olduğunu gösteriyor” dedi.

Araştırma sonuçlarının 6 aydan uzun bir süre ve 300 ayrı uçuşta 38 saatten fazla uçuş ve 45 saat de yerde geçen sürede yapılan testler sonucu ortaya çıktığı belirtiliyor.

Her testin, binlerce öksürük olması halinde çevreye yayılacak, 180 milyon parçacık kullanılarak yapıldığı ifade edildi.

Araştırmada, Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Dairesi, Boeing ve diğer bazı kurumlar yer aldı.

Geçtiğimiz hafta uçak üreticileri Boeing, Airbus ve Emraer SA yayımladıkları bir ortak açıklamada, uçaklardaki hava filtrelerinin virüsün yayılmasını engellediğini belirtmişlerdi.

Üreticilerin açıklaması da parçacıkların uçak içindeki hareketlerini gösteren bir simülasyon çalışmasına dayanıyordu.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, 2020 yılının başından bu yana 1,2 milyar insanın uçaklarla seyahat ettiğini, buna karşın sadece 44 vakanın uçak yolculuğu kaynaklı olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

IATA Genel Direktörü Alexandre de Juniac, yaptığı açıklamada, hiçbir ortamın tamamen risksiz olmadığını ancak uçakta virus kapmanın, üzerinize yıldırım düşmesi ihtimaliyle aynı oranda olduğunu ifade etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG