Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanı Mattis Ukrayna’da


ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Rusya’yı “uluslararası sınırları güç yoluyla yeniden çizmeye çalışmakla” suçladı. Mattis, Ukrayna’yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, ABD’nin Rusya’ya karşı yaptırımlarının, Moskova yönetimi davranışını değiştirene kadar yürürlükte kalacağını da söyledi.

Mattis, Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve diğer liderlerle görüşmelerinin ardından, Poroşenko’yla ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD’nin Ukrayna’ya ve ordusuna desteğini yineleyen Mattis, Washington’un Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhakını kabul etmediğini vurguladı. Mattis ayrıca, Ukrayna’ya ölümcül silah göndermenin, Trump yönetiminin güçlü biçimde düşündüğü bir seçenek olduğunu kaydetti.

Mattis, “Birkaç hafta önce, ülke savunmasına yardımcı olmada kullanılabilecek bazı özel ekipman da dahil 175 milyon dolarlık yeni bir teçhizat paketini onayladık. Böylece son birkaç yılda (sağlanan destek miktarı) yaklaşık 750 milyon dolara ulaştı. Ayrıca savunma amaçlı ölümcül silahlar konusunu da aktif bizimde gözden geçiriyoruz” diye konuştu.

Önceki Başkan Barack Obama yönetimi, Ukrayna’ya savunma amaçlı ölümcül silah tedarik etmenin Rusya’yı gereksiz biçimde provoke edeceği görüşünü savunuyordu ancak Başkan Donald Trump yönetimi daha önceden kabul görmeyen bu planı yeniden tartışmaya açtı.

Mattis, Rusya’nın bu adımı bir tehdit olarak görme olasılığının sorulması üzerine, “Saldırgan taraf olmadığınız müddetçe savunma silahları provokatif değildir” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko da, herhangi bir silah transferine dair takvimin sorulması üzerine doğrudan bir yanıt vermedi ancak savunma silahlarının “Rusya’nın Ukrayna askerleri ve topraklarına saldırma kararı alması halinde ödeyeceği bedeli artıracağını” belirtti.

Mattis, Rusya’nın doğu Ukrayna’daki krize çözüm bulmaya yönelik Minsk Anlaşmaları ve diğer anlaşmaların ruhuna uymadığını söyledi.

Amerikalı bakan, “ABD ve müttefiklerimiz, Minsk taahhütlerini yerine getirmesi için Rusya’ya baskı uygulamaya devam edecek ve yaptırımlarımız Moskova bu yaptırımların getirilmesine neden olan hareketlerini değiştirene kadar yürürlükte kalmaya devam edecek. Başkan Trump’ın net biçimde ifade ettiği üzere, ABD doğu Ukrayna’daki ihtilafa çözüm bulmaya dönük diplomatik çabalara bağlılığını sürdürmektedir” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG