Erişilebilirlik

ABD Rusya’yla Nükleer Anlaşmayı Askıya Alıyor


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya’nın Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) ihlal ettiği gerekçesiyle, ülkesinin anlaşma altındaki yükümlülüklerini 60 gün içinde askıya alacağını açıkladı.

Brüksel’de toplanan NATO dışişleri bakanları da Rusya’nın Soğuk Savaş döneminden kalma anlaşmayı ihlal ettiği sonucuna vardıklarını belirtti. Ortak yazılı açıklamada, “ABD’nin, Rusya’nın 1987 tarihli Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması altındaki yükümlülüklerini maddi olarak ihlal ettiği yönündeki bulgusuna güçlü destek verildiği” vurgulandı.

Bu açıklamanın ardından konuşan Pompeo da, “Ya kafamızı kuma gömeceğiz ya da sağduyulu harekete geçeceğiz” ifadesini kullandı.

Rusya’yı silahların kontrolu yükümlülüklerinde hileye başvurmakla suçlayan Pompeo, anlaşmayı terk etmeye yönelik 6 aylık bildirim süresinin 60 gün içinde başlayacağını kaydetti.

Pompeo, Washington’un “Rusya’nın değişmesini memnuniyetle karşılayacağını” ancak bu yönde bir işaret görmediklerini sözlerine ekledi.

Bu arada NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’yı Ukrayna’nın doğusu açıklarındaki sularda kontrolu almak için Kırım’ı bir platform olarak kullanmakla suçladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin de, Karadeniz’de Rusya’nın Ukrayna gemileri ve mürettebatını alıkoymasıyla yaşanan krizin çözümü için NATO’dan destek talep etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG