Erişilebilirlik

ABD-Rusya Yakınlaşması


ABD-Rusya Yakınlaşması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Amerika ve Rusya, küresel meselelere çözüm getirme konusunda daha yakın işbirliği yapma yolları arama konusunda anlaştı. Bu açıklama, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yaptığı görüşmede yapıldı.

Kerry ve Putin, farklılıkları bir tarafa bırakıp Suriye ve Irak’taki şiddet eylemleri, Ukrayna’da süren çatışmalar ve İran’la yapılacak nükleer anlaşmanın tarihinin yaklaşması gibi konuları ele almak ve küresel sorunlara çözüm aramak için biraraya geldi.

İki bakan, görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre Sözleşmesi’nden Suriye’deki kimyasal silahların imha edilmesine kadar birçok konuda Amerika-Rusya işbirliğinin neler başarabildiğini bildiklerini söyledi. Kerry’nin yanısıra Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’da, modern dünyanın yüzyüze olduğu birçok sorunun çözümünün, uluslararası arenada sergilenecek ortak çabaya bağlı olduğunu söyledi.

İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Sovyet askerlerinin anıtına çelenk koyan Kerry, iki ülkenin de küresel güvenlik için büyük fedakarlıklarda bulunduğunu söyledi.

Görüşmede, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren köktendinci örgütlerle yüzleşme gibi ortak çıkarları ilgilendiren konular ele alındı.

Kerry, Rusya’yı köktendinci şiddetle küresel mücadelede son derece önemli bir ortak olarak gördüklerini ve her iki ülke için en büyük önceliğin köktendinci şiddetle mücadele olduğunu söyledi.

Ancak taraflar, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara destek vermesi konularında anlaşamıyor.

Amerika, Rusya’yı, ağır silahların geri çekilmesini ve ateşkes ilan edilmesini öngören Minsk Anlaşması’nı ihlal etmekle suçluyor. Sergei Lavrov ise, her iki ülke arasında Ukrayna’daki kriz kaynağı konusunda bazı anlaşmazlıklar olsa bile, sorunun barışçıl yoldan çözülebileceği konusunda görüş birliği içinde olduklarını söyledi.

Kerry, Minsk Anlaşması’nın uygulanmaya başladığında, Amerika ve Avrupa’nın uyguladığı yaptırımları gevşeteceğini söyledi.

Rusya’nın Suriye’de Esat rejimini, Amerika’nınsa ılımlı muhalifleri ve siyasi geçiş sürecini desteklemesi de sorun yaratıyor.

Brookings Enstitüsü’nden Steven Pifer’a göre Rusya-Amerika işbirliği mümkün. Pifer’e göre, ABD ve Rusya geçmişteki bazı konularda taban tabana zıt görüşlere sahip olsalarda ortak çıkarları sözkonusu olduğunda işbirliği yapıyor.

Ancak Atlantik Konseyi uzmanı Alina Polyakova’ya göre karşılıklı güvensizliği gözardı etmek mümkün değil. Polyakova, Putin’e güvenilemeyeceğini söylüyor.

Amerika ve Rusya dışişleri bakanları, büyük küresel krizlerle başa çıkma yolları aramak için daha sık biraraya gelmeyi planlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG