Erişilebilirlik

ABD Rusya'nın Evlat Edinme Yasağını Eleştirdi


Amerika, Rus hükümetinin Amerikalı ailelerin Rusya’dan çocuk evlat edinmesine olanak sağlayan yasayı iptal etmesinden “derin üzüntü” duyduğunu bildirdi.

Tartışmalı yasa bugün Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Amerika Dışişleri Bakanlığı, Amerikalı ailelerin son 20 yılda 60 bin Rus çocuğu evlat edindiğini açıkladı. Bakanlık yeni yasanın siyasi amaçlı olduğunu, halen bakımevlerinde olan çocuklara aile kazandırma şansını azalttığını savundu.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca halen devam eden evlat edinme işlemlerinin de engellenebileceği kaygısını dile getirdi, Rus hükümetinden bu işlemlerin bitmesine izin vermesini istedi.

Rusya’nın Amerikalı ailelerin Rus çocukları evlat edinmesini yasaklayan kararı, Amerikan Kongresi’nin bu ay başında Magnitsky Yasası olarak bilinen uygulamayı onaylamasına misilleme olarak aldığı bildiriliyor. İnsan hakları ihlalleriyle suçlanan bazı Rus yetkililere yaptırım uygulayan yasa adını Sergei Magnitsky’den alıyor. Yolsuzluğa karşı mücadele veren bir avukat olan Magnistsky, devlet yetkililerinin 250 milyon dolarlık vergi gelirini zimmetine geçirdiğini ortaya çıkardıktan sonra hapsedilmiş ve cezaevinde hayatını kaybetmişti.

Magnitsky’nin hapiste ölümüyle ilgili olarak yargılanan cezaevi müdürü bugün çıkarıldığı mahkemede suçsuz bulunarak serbest bırakıldı. Dimitri Kratov, Magnitsky’nin 2009 yılında ölümünden dolayı ihmalden yargılanıyordu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG