Erişilebilirlik

ABD-Rusya İlişkilerinde Gerginlik Artıyor


Rusya ordusundan üst düzey bir yetkili, Amerika’nın Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerine ağır kalıcı şekilde askeri teçhizat ve birlik yerleştirmesi durumunda, Moskova’nın da Rusya’nın Batı sınırına askeri yığınağını artıracağını söyledi

Interfax haber ajansına göre, Rus Savunma Bakanlığı yetkilisi Orgeneral Yuri Yakubov “Planın yürürlüğe konması halinde, bu, Pentagon ve NATO’nun İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana attığı en saldırgan adım olur,” dedi. Bununla beraber Orgeneral Yakubov’a göre, Rusya’nın bu durumda “askeri gücünü artırıp Batı’nın stratejik adımına karşılık vermekten başka çaresi bulunmuyor.”

New York Times gazetesinin Pazar günkü haberine göre, Başkan Obama ve Savunma Bakanı Ash Carter’in planı onaylaması durumunda Amerika, Bulgaristan, Romanya, Litvanya, Letonya, Polonya ve muhtemelen Macaristan’a savaş araçlarının yanı sıra 5000 asker konuşlandıracak.

Polonya Savunma Bakanlığı, planın Amerika’nın tank ve diğer askeri teçhizatı Polonya’ya sevk etmesini içerdiğini söyledi. Savunma Bakanı Tomasz Siemoniak, planı Amerikalı meslektaşlarıyla geçtiğimiz ay Washington’da konuştuklarını ve planın bir an evvel uygulamaya geçirileceği sözünü aldığını söyledi.

İnterfax haber ajansına konuşan Yakubov, Rusya’nın bu plan karşısında yeni tank, hava ünitelerini ve roketatarları sınıra yakın bölgelere konuşlandıracağını söyledi. Rus askeri yetkili ayrıca, Polonya ve Letonya arasında bulunan Rus Kaliningrad bölgesinde bir füze tugayı bulunduğunu söyledi. Füze tugayı “İskender” adlı füze sistemiyle donatılmış bulunuyor.

Yakubov ayrıca, Rusya’nın Belarus (Beyaz Rusya) ya konuşlandırdığı askeri bölüğünde de yeniden yapılanmaya gideceğini açıkladı.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG