Erişilebilirlik

ABD-Rusya İlişkileri Ne Yöne Gidiyor?


ABD-Rusya İlişkileri Ne Yöne Gidiyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
Başkan Barack Obama, Rusya’nın casusluk suçundan aranan eski Amerikalı istihbarat görevlisi Edward Snowden’a sığınma hakkı tanımasını protesto amacıyla Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeyi iptal etti. Görüşme gelecek ay Moskova’da St. Petersburg’da düzenlenecek G20 zirvesinden önce yapılacaktı.

Obama ve Putin en son Haziran’da Kuzey İrlanda’daki G8 zirvesi sırasında bir araya gelmişti. İki liderin görüşme sırasındaki jestleri kişisel ilişkideki gerginliği yansıtmıştı. Amerika-Rusya ilişkileri birçok konuda işbirliği içermekle birlikte Suriye’deki iç savaş gibi bazı konularda da derin görüş ayrılıkları yaşanıyor.

Obama başkan olur olmaz Moskova ile ilişkileri yeniden düzenlemeyi önde gelen dış politika hedeflerinden biri yaptı. Rusya Afganistan’daki Amerikan ve diğer yabancı kuvvetlerine ikmal yolları açmada Amerika’ya yardım etti.

Boston’daki bombalı saldırıdan sonra bazı eleştirilere rağmen iki ülke arasında önemli istihbarat işbirliği gerçekleşti.

Ancak Moskova’nın casusluk suçundan aranan Amerikalı eski istihbarat görevlisi Edward Snowden’a geçici sığınma hakkı tanıması Washington’u kızdırdı. Beyaz Saraydan yapılan açıklamada “dikkatli bir incelemeden” sonra ikili gündemde zirveyi gerekli kılacak yeterli ilerlemenin sağlanmadığı kararına varıldığı belirtildi.

Açıklamada Snowden olayının kararda rol oynayan etkenlerden biri olduğu vurgulandı. Yine açıklamada Başkan Obama’nın ilk döneminde yeni nükleer silahları azaltma anlaşması, Afganistan, İran ve Kuzey Kore konularında işbirliği gibi birçok alanda Rusya ile birlikte gerçekleştirilen başarılara Amerika’nın değer verdiği de belirtildi.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nde görevli dış politika uzmanı Anthony Cordesman Obama’nın kararında iç politikanın büyük rol oynadığı görüşünde: “Obama Putin ile görüşseydi iç politikada ne olacağını bir düşünün. Her yerden eleştiri yağacaktı. Yönetime hangisi daha çok zarar verir? Putin ile görüşmek mi, yoksa görüşmemek mi? Maalesef bugünkü siyasi ortamda Amerikan iç politikası birinci, Amerika’nın stratejik çıkarları ikinci geliyor.”

Obama bir televizyon programında soruları yanıtlarken Snowden olayını Rusya’nın zaman zaman “Soğuk Savaş zihniyetine” dönmesinin örneklerinden biri olarak tanımladı.

Moskova’da Putin ile görüşmek yerine Başkan Obama Sen Petersburg’daki G20 zirvesinden önce İsveç’i ziyaret edecek.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG