Erişilebilirlik

ABD: 'Rus Füzelerinden Dördü İran'da Düştü'


Hazar Denizi'ndeki Rus gemilerinden 7 Ekim'de atılan füzeler (Kaynak: Rusya Savunma Bakanlığı)
Hazar Denizi'ndeki Rus gemilerinden 7 Ekim'de atılan füzeler (Kaynak: Rusya Savunma Bakanlığı)

Amerikalı yetkililer, Rusya’nın Hazar Denizi’ndeki gemilerinden gönderdiği uzun menzilli füzelerden dördünün Suriye’deki hedeflerine ulaşamadan İran’da düştüğünü bildirdi.

Yetkililer füzelerin İran'da nereye düştüğü ya da can ve mal kaybına yol açıp açmadığı konusunda bilgi vermedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, füzelerin erken düştüğü yolundaki iddiaları yalanladı. Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşeknov, “Pentagon’un ve Langley’in (CIA’in merkezinin bulunduğu yer) hoşuna gitmese de” gemilerden atılan tüm füzelerin hedeflerini bulduğunu açıkladı.

Rus yetkililer, 11 IŞİD hedefine yönelik 26 cruise füzesi atıldığını, sivil kayıplar olmadan hedeflerin tahrip edildiğini bildirmişti.

Amerikalı yetkililer, kalan füzelerin çoğunun Halep ve çevresine düştüğünü açıkladı.

Geçen hafta Suriye’de Esat rejimine bağlı orduya destek vermek amacıyla hava saldırıları başlatan Rusya ilk kez bu operasyonlarda Hazar Denizi’ndeki gemilerinde konuşlu füzeleri de devreye soktu.

Merkezi Austin, Texas’ta bulunan Stratfor adlı özel istihbarat kuruluşu, Rusya’nın ilk kez bir gerçek operasyonda cruise füzeleri kullandığını belirtti. Stratfor savunma uzmanı Sim Tack Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Rusya’nın bu füzeleri daha önce tatbikatlarda denediğini, ama ilk kez bir gerçek operasyonda kullandığını söyledi.

Tack, Amerikan füzeleriyle karşılaştırıldığında dört füzenin hedefini bulmadan erken düşmesinin normal olmadığını belirtti. Uzmana göre bu da füzelerin Amerikan cruise füzeleriyle aynı aşamada olmadığının bir işareti.

Sim Tack, Amerika’nın da önceki askeri operasyonlarını gemilerinden attığı cruise füzeleriyle başlattığına dikkati çekerek, Rusya’nın cruise füzesi kullanmasının “daha sembolik” bir önemi olduğuna işaret etti.

Stratfor’a göre Rusya’nın kullandığı füzeleri önceden belirtildiği gibi Kaliber değil, ama 3M-14 Biryuza modelleri olması olasılığı daha ağır basıyor. Küresel istihbarat kuruluşu Stratfor, iki füzenin şeklen birbirine benzemekle birlikte farklı başlıklar taşıdığını ve farklı yazılımlarla idare edildiğini belirtti.

Öte yandan Amerika Savunma ve Dışişleri bakanlıkları, Rus ve koalisyon uçaklarının karşı karşıya gelmemesi amacıyla yeni önleyici tedbirler üretilmesi çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rus muadili Sergey Lavrov’la da yaptığı telefon görüşmesinde ihtilafların giderilmesi yönünde önlemler alınmasına değindiği bildiriliyor. Kerry ayrıca, Rusya’nın vurduğu hedeflerin çoğunun IŞİD’e ait olmadığı konusundaki kaygıları da Lavrov’a iletti ve Suriye’de siyasi çözümde ilerleme sağlanmasının önemini vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rusya’nın Suriye’deki askeri faaliyetlerinin gerginliği tırmandırdığına işaret ederek, halen 40 bin asker düzeyindeki acil müdahale gücünün kapasitesinin iki katına çıkarılacağını açıkladı.

Sorun özellikle Rus uçaklarının bu hafta içinde NATO üyesi Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmesinden bu yana ciddiyet kazanmış durumda.

Stoltenberg, “NATO’nun aralarında Türkiye’nin de bulunduğu tüm müttefiklerini korumaya hazır olduğunu” söyledi.

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter da Brüksel’de, NATO savunma bakanları toplantısında Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a verdiği askeri desteğini hızla arttırmasının ardından bu ülkede ağır kayıplar yaşayabileceği uyarısında bulundu. Carter, “haklı olarak saldırılardan endişe duyan Rusya’nın” önümüzdeki günlerde ağır kayıplar yaşayabileceğini belirtti.

Carter Brüksel’de Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le de bir araya geldi, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın son ihlallerinin ardından NATO’nun Türkiye’nin güvenliğine yönelik değişmez kararlılığını yineledi. Türkye’nin IŞİD’le mücadeleye verdiği katkıların da ele alındığı görüşmede, Carter, İncirlik üssünü IŞİD’le mücadele operasyonlarına açtığı için Türkiye’ye Milli Savunma Bakanı Gönül nezdinde teşekkür etti. İki bakan ayrıca IŞİD’le mücadele yolarını ve Türkiye’nin güney sınırlarında yabancı savaşçıların geçişlerine karşı güvenliği arttırma konularını görüştü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG