Erişilebilirlik

ABD Remdesivir Stokluyor


ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Corona virüsü enfeksiyonu tedavisinde kullanılmak üzere Eylül ayına kadar yüksek miktarda remdesivir satın almak için ilacın imalatçısı Gilead Sciences firmasıyla anlaşma yaptığını açıkladı. Bu anlaşma, Amerika’daki hastanelerin ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve eyaletlerin sağlık müdürlüklerinin tayin edeceği miktarda remdesivir satın almasına olanak tanıyacak.

ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, anlaşmayla, Eylül ayına kadar Amerika’daki hastanelere Corona tedavisi için toplam 500 bin kür remdesivir tedarik edilmesini garanti altına aldı. Bu, Gilead Sciences firmasının Temmuz ayı hedefinin yüzde 100’ü olan 94 bin 200, Ağustos ayındaki üretimin yüzde 90’ı olan 174 bin 900, Eylül ayındaysa üretimin yine yüzde 90’ına denk gelen 232 bin 800 kürün Amerika tarafından satın alınacağı anlamına geliyor. Remdesivirle yapılan her kür, ortalama 6,25 doz ilaç kullanılmasını gerektiriyor.

Remdesivirle Corona tedavisinin maliyeti 2.340 dolar

Gilead firmasının ürettiği remdesivir adlı ilacın Corona virüsü vakalarında orta derecede etkili olduğu ortaya çıkmıştı. Firma, ilacın dozunu ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde 390 dolardan satışa çıkarmaya hazırlanıyor.

Firmaya göre hastaların büyük kısmında beş günlük kür boyunca günde altı doz remdesivir kullanılması planlanıyor. Bu da remdesivir kürünün toplam maliyetinin 2.340 dolar olacağını gösteriyor.

Gilead firmasının Ebola’ya karşı geliştirdiği bir ilaç olan remdesivir, aralarında ABD’nin de olduğu birçok ülkede acil durumlarda ya da ağır hastalarda, uzmanların başvurabileceği başka tedavi yöntemleri kalmadığı hallerde kullanılıyor.

Solunum yoluyla kullanılan remdesivirin deneylerine başlandı

Gilead, daha önce yaptığı açıklamalarda, remdesiviri yıl sonuna kadar iki milyon dozdan fazla üretmeye hazırlandığını bildirmişti. Şirket, damar yoluyla enjekte edilen remdesivirin Ağustos ayında solunum yoluyla kullanılan versiyonunun da insanlar üzerinde deneylerine başlamayı planladığını kaydetmişti.

Damardan verilen remdesivir, Corona virüsüne karşı insanlar üzerinde yapılan deneylerde etkili sonuç alınan ilk ilaç olma özelliğini taşıyor.

Gilead ilaç firması, ilacın solunum yoluyla kullanılması önünde engel olmadığının deneylerle kanıtlanması halinde nebülizatörle uygulanacak ilacın hastaneler dışında da kolay kullanıma olanak sağlamasını umuyor.

Gilead Sciences CEO’su Daniel O’Day, firmanın dokuz jenerik ilaç üreticisiyle remdesivir tedariğini arttırmak için anlaşma yaptığını bildirdi.

Gilead Sciences daha önce de remdesivirin deri altına zerk edilecek şekilde formüle edilmesi üzerinde durduklarını açıklamıştı. İlacın hap olarak kullanılması ise karaciğere vereceği zarar nedeniyle mümkün görünmüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG