Erişilebilirlik

'ABD, PKK'yla Müzakerelerde Hükümetin Arkasında Duracaktır'


'ABD, PKK'yla Müzakerelerde Hükümetin Arkasında Duracaktır'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:04 0:00
Başkan Barack Obama Pazartesi günü başkent Washington’da düzenlenen yemin töreniyle Beyaz Saray’da ikinci dönemine resmen başladı. Obama’yı öncelikli olarak, bütçe kesintileri, silahlanma yasakları, göçmenlik reformu gibi tartışmalı birçok iç gündem maddesi ve dışarıda da suların durulmadığı Suriye’ye yönelik politikalar, Ortadoğu’daki diğer sorunlar, Afrika ve Asya ülkeleriyle ilişkiler gibi krizlere gebe bir çok konu bekliyor olacak.

Hem tüm dünyanın ilgiyle izlediği yemin törenine dair izlenimleri, hem Amerika’nın iç ve dış politikası ve tabii şüphesiz Türkiye’yle yeni dönemdeki ilişkileri Georgetown Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Sinan Ciddi ile ele aldık.

Amerika’nın Sesi’nin Washington stüdyolarından yapılan canlı yayında Selin Süer Ünlü’nün sorularını yanıtlayan Ciddi, Obama’nın ikinci döneminde Suriye konusunda büyük açılımlar, büyük politika değişiklikleri beklememek gerektiğini söyledi.

"Obama'nın Eli Suriye Konusunda Bağlı Olacak"

Uzman, Obama’nın büyük açılımlar yapması halinde bunun Amerikan halkı ya da siyasi muhalefet tarafından bir maceracılık olarak tanımlanacağını vurguladı. “Obama’nın eli bağlı olacak” diyen Ciddi bu nedenle, Suriye’de bölgeyi çok istikrarsızlaştıracak hamleler olmadığı sürece Amerika’dan büyük bir adım beklemediğini söyledi.

Suriye’den gelebilecek olası tehditlere karşı, Türkiye’ye Patriot savunma sistemlerinin konuşlandırılmasını Türk hükümetinin ilk ve son savunma stratejilerinden biri olarak yorumlayan Ciddi, “Bunlar Türkiye’nin korunması açısından büyük öneme sahip” diyor. Sinan Ciddi’ye göre Türkiye’de yer yer Patriotların konuşlandırılmasına yönelik protestolar ise hiç de şaşırtıcı değil.

Peki Washington PKK’yla Müzakerelere Nasıl Bakıyor?

Georgetown Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Sinan Ciddi, “PKK’yla müzakere adımlarından nihai bir sonuç çıkacaksa bu konuda Amerika’nın sözlü desteği olacağına; Türk hükümetinin arkasında durup PKK’yı ikna etme konusunda büyük destek vereceğine inanıyorum” diyor. Amerikan yönetiminin PKK’yla müzakereleri çok yakından izlediğini söyleyen Ciddi, Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerin şimdiye dek olmadığı kadar yüksek bir diyalog seviyesine ulaştığına da vurgu yapıyor ve Washington’un PKK’yla müzakerelerin başarılı bir şekilde sonuçlanması için elinden geleni yapacağına inandığını da belirtiyor.

Sinan Ciddi’yle söyleşimizi tüm detaylarıyla izlemek için yukarıdaki videoyu kullanabilirsiniz.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG