Erişilebilirlik

ABD Piyasaları 'Cehennem Haftası'nı Geride Bıraktı


ABD Piyasaları 'Cehennem Haftası'nı Geride Bıraktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00

Bazı yatırımcılar geçtiğimiz hafta için “cehennem haftası” terimini kullandı çünkü Başkan Trump’ın Çin ürünlerine arttırdığı gümrük vergileri yüzünden geçtiğimiz hafta piyasalardan yaklaşık 21 milyar Dolar çekildi.

Peki bu duruma nasıl gelindi? Aylardır bir Çin’de bir Amerika’da yapılan toplantılardan sonra yetkililer görüşmelerin iyi gittiği yönünde mesajlar veriyorlardı. Fakat geçtiğimiz hafta sonu Başkan Trump’ın Tweet'i, ABD yönetiminin Çin’in ticaret görüşmelerinde verdiği taahhütlerden birer birer geri adım attığını iddia ediyor.

Çin tarafıysa bu suçlamaları reddediyor. Bu hafta yapılan toplantılar öncesinde Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, “Çin güvenilirliğe ve sözünü tutmaya büyük önem verir ve bu konuda bir değişiklik olmadı” şeklinde konuştu.

Washington’daki görüşmelerin arifesinde ve hafta boyunca devam eden belirsizlik, piyasalara düşüş getirdi. Yatırımcılar bu hafta anlaşmanın başarısız olması kaygısıyla paralarını borsalardan çekti.

Gümrük vergileri, kimyasal maddeler, inşaat malzemeleri, mobilya ve bazı tüketici elektronik ürünleri ve başka bazı ürünlere uygulanacak. Bu sektörler piyasalardaki düşüşün başını çeken sektörler oldu.

Dow Jones sanayi endeksi bu hafta 650 puan gerilerken, ABD’nin en köklü şirketlerinin hisselerinin işlem gördüğü S&P 500 endeksiyse %2,5, Nasdaq endeksi de %3,1 oranında değer kaybetti.

Bank of America, Merrill Lynch analistlerine göre bugün sona eren hafta, 2019 yılında küresel hisse piyasalarından en çok para çekilen hafta olmuş.

21 milyar Doların 14 milyar Doları ABD piyasalarından, 2,5 milyar Doları Avrupa piyasalarından, 1,4 milyar Dolar da gelişmekte olan piyasalardan çekilmiş. Ekonomistler bu büyük kayıpların ardından geçtiğimiz haftaya “cehennem haftası” diyerek, piyasaların, tam toparlanmışken bir anda ciddi bir travmaya girdiğini söylüyorlar. Yılbaşından bu yana 116 milyar Dolar hisse endekslerinden çekilmiş durumda, bu da 2019’u 2016’dan beri en kötü yıl haline getiriyor.

10 Mayıs'ta ayrıca yılın en önemli olaylarından biri meydana geldi.

UBER yetkilileri New York Hisse Senetleri Borsası’nda halka arz edilecek olan şirket hisselerinin fiyatını 45 Dolar olarak belirledi, bu miktarın 50 Dolara kadar yükselmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG