Erişilebilirlik

ABD Petrol Üretiminde Dünya Lideri


BP Enerji firması tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Amerika bunu şist yani kaya petrolündeki devrim sayesinde başardı. Ancak petrol üretimini arttırmanın kolay olduğunu söyleyen uzmanlar, petrol kullanımını azaltmanın daha önemli ve zor olduğuna dikkati çekiyor.

Dünyadaki enerji üreticileri, çok fırtınalı bir dönemden geçiyor. Bu da, dünya genelinde petrol tüketiminin yavaşlaması yüzünden bu yıl petrol fiyatlarının rekor seviyeye gerilemesinden kaynaklanıyor.

Dünyanın en büyük enerji üreticilerinden BP’nin yayınladığı son rapora göre, Amerika enerji üretiminde artık zirvede.

BP Baş ekonomisti Spencer Dale, “Amerika geçen yıl rekor kırdı. 1800’ün üzerinde sondaj kulesi, 40 bin civarında petrol kuyusunda arama yaptı,” dedi.

Bu petrol kuyuları, Amerika’nın petrol üretimini günde 11 milyon 600 bin varile yükseltti. Bu da, geçen yıla göre yüzde 16’lık artış anlamına geliyor. Bu artışla, Amerika dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan’ı geçti. Amerika dünyadaki petrol liderliğini, şist kayalarını petrole dönüştüren teknoloji kullanmasına borçlu. Ekonomist Spencer Dale, bu teknolojinin enerji üretiminde dengeleri değiştirdiğini söylüyor: “Amerika’nın kaya petrolündeki devrimi yeni bir zirveye ulaştı ve petrol fiyatları dibe vurdu. Karbon salınımlarında, son 15 yıldır görülen en düşük artış oranı kaydedildi.”

Ancak şist teknolojisindeki ilerleme yeni bir tartışma başlattı. Çevre dostu Dünya İş Akademisi, kaya petrolü üretiminin artmasının, son olarak California sahillerinde yaşanan petrol felaketlerinin de artmasına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Akademi Direktörü Matt Renner, “Petrol sızıntısı bir suç. Petrol yeraltına ait ve orada bırakmalıyız,” dedi.

Amerika’da petrol üretim kapasitesinin artması, enerji ithalatına bağımlılığın sona ermesi anlamına geliyor. Ancak, Doğal Kaynakları Koruma Konseyi Sözcüsü Bob Deans’e göre, esas zorluk, petrol üretimini arttırmak değil, petrol kullanımını azaltmak.

Doğal Kaynakları Savunma Konseyi uzmanlarından Bob Deans, “Oklahoma’da, Kansas’ta, Ohio’da kısacası tüm ülkede ve dünyada petrol yakılmasını durdurmamız gerekiyor. Uzun vadeli hadef bu olmalı,” diyor.

Bu hedefe ulaşıncaya kadar, Amerika’nın kullandığı petrolün yüzde 90’ını üretmeye, ülkedeki imalat sektörünün de düşük petrol fiyatlarından ve ekonomik istikrardan yararlanmaya devam etmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG