Erişilebilirlik

ABD'de Pandemi Yönetiminde Büyük Değişim Bekleniyor


9 Kasım 2020 - ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden ile yardımcısı Kamala Harris, Corona pandemisi danışman ekibiyle görüştü
9 Kasım 2020 - ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden ile yardımcısı Kamala Harris, Corona pandemisi danışman ekibiyle görüştü

Amerika’da Joe Biden’ın başkanlık yarışında galip gelmesinin ardından uzmanlar Corona virüsü pandemisine yönelik uygulamalarda büyük bir değişimin devreye sokulacağını öngörüyor.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) eski başkanı Thomas Frieden, yeni yönetimin salgınla mücadele konusunda muhtemelen “iyi organize olacağını, açık iletişim sağlayacağını ve bilime dayalı hareket edeceğini” söylüyor ve ekliyor: “Bunlar çok önemli ve yenileyici üç değişiklik.”

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre 240 bin can kaybıyla dünyada salgından en fazla etkilenen ülke konumundaki Amerika nüfusa oranla can kaybında dünyada yedinci sırada.

Bilim dünyasında birçok uzman Başkan Donald Trump’ı pandemiye baştan savma bir şekilde yaklaşmakla suçluyor. Trump’ın dokuz ay boyunca salgını küçümsemesi, maske takmayı uzun süre reddetmesi, virüse karşı kanıtlanmamış ve hatta tehlikeli yöntemler önermesi ve Beyaz Saray’da salgının yayılmasına neden olacak etkinlikler düzenlemesinin ardından seçilmiş başkan Biden’ın konuyla ilgili ilk mesajları ve değişim getireceği beklentisi sağlık uzmanlarını da biraz olsun rahatlattı.

Ülkede ikinci dalganın yaşanmasına rağmen salgının bitmesine yaklaşıldığını iddia eden Başkan Trump geçen ay Florida’da düzenlenen bir seçim mitinginde, “Benim liderliğimde güvenli bir aşı ve kimsenin inanamayacağı kadar hızlı bir iyileşme sağlanıyor. Dünyaya baktığımızda, başka hiçbir ülkenin bizim kadar çabuk iyileşmediğini görüyoruz” dedi.

Amerikan Toplum Sağlığı Birliği Direktörü Georges Benjamin, Trump liderliğindeki yönetimin “bilime karşı” hareket ettiğine vurgu yaparak, salgına karşı “artık bilime dayalı bir mücadele” yürütüleceğini söylüyor.

Biden göreve başlar başlamaz ekonomik iyileşme, ırksal eşitlik ve iklim değişikliğinin yanı sıra salgınla ilgili konulara öncelik vereceğini açıkladı.

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi’nden üst düzey uzman Amesh Adalja, “Salgını üstü örtülen ve büyük bir problem olarak görmeyen Trump yönetiminde tanık olduklarımızın aksine şu an ciddiye alındığını görmek oldukça farklı” diyor.

Biden’ın uzman ekibi

Biden bulaşıcı hastalıklar ve toplum sağlığı konusunda derin ve kapsamlı bilgiye sahip uzmanlardan oluşan bir ekip oluşturdu.

Bu ekibin başında üç uzman görevli. Bunlar, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin eski başkanı Dr. David Kessler, Genel Cerrah Vivek Murthy ve sağlık eşitliği alanında önde gelen uzmanlardan olan Dr. Marcella Nunez-Smith.

Kent ve Bölge Sağlık Yetkilileri Ulusal Birliği Başkanı Adriane Casalotti, Biden’ın sağlık ekibiyle ilgili olarak, “Araştırmacıları ve uzmanları ön plana ve işin merkezine koymaya çalışıyor” yorumunda bulundu.

Söz konusu ekipte, daha önceden Trump yönetiminde görev yapan ancak başkanla Corona virüsü tedavisi konusunda uzlaşmazlık yaşayan Rick Bright da yer alıyor.

Biyomedikal Araştırma ve Geliştirme Dairesi’nin eski başkanı Bright, Trump’ın sıtma ilacı hidroksiklorokini virüse karşı tedavi yöntemlerinden biri olarak öne sürme çabasına karşı çıktığı için görevinin değiştirildiği yönünde bir şikayet dilekçesi verdi.

Şu ana kadar yapılan birçok araştırmanın sonuçlarına göre söz konusu ilaç virüse karşı etkili değil. Son olarak dün yayınlanan bir raporda da aynı sonuç belirtildi.

Ekipteki birçok uzman küresel sağlık alanında da çalışmalar yapmış isimler. Obama yönetimi sırasında AIDS ile mücadele ekibinin koordinatörlüğünü yürüten Dr. Eric Goolsby de bunlardan biri.

Casalotti, küresel pandemi sürecinde tüm alanlarda ortaklık kurulması gerektiğine vurgu yapıyor.

Toplum sağlığı alanında doğrudan tecrübesi olan bir başka uzmansa Dr. Julie Morita. Casalotti, Morita’nın Chicago Toplum Sağlığı Bakanlığı’nda yaklaşık 20 yıl görev yaptığını hatırlatıyor. Morita şu an ise Robert Wood Johnson Vakfı Başkan Yardımcısı.

Geçiş döneminde yetki henüz yok

Başkanlık seçim sonuçlarının açıklanmasından Ocak ayının sonunda resmi olarak görevi devralana kadar Biden’ın ekibinin karar yetkisi olmayacak.

Amerikan Toplum Sağlığı Dairesi’nden Benjamin, “Şu ana kadar karşılaştığımız sorunlar aslında anlamlı ve etkili bir planlama olmadığından kaynaklandı” diyor.

Benjamin ayrıca önümüzdeki 10 hafta boyunca Biden yönetimindeki ekibin bir araya gelerek rol dağılımını ve planlamayı yapabileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG