Erişilebilirlik

ABD Özel Timlerinden Suriye'de IŞİD Operasyonu


Arşiv
Arşiv

Suriye’nin doğusunda operasyon düzenleyen Amerikan özel kuvvetleri, IŞİD’in üst düzey sorumlularından Ebu Seyyaf’ı öldürdü, eşini ise sağ ele geçirdi.

Washington Tunus vatandaşı Ebu Seyyaf’ın IŞİD’in hem askeri hem de mali operasyonlarından sorumlu olduğunu bildiriyor. Ebu Seyyaf aynı zamanda, IŞİD’in mali kaynaklarının belkemiğini oluşturan karaborsa petrol satışlarından sorumluydu.

Suriye’nin el Emir bölgesindeki operasyon Irak’ta konuşlu özel Amerikan birliklerince düzenlendi. Amerika Savunma Bakanlığı (Pentagon) operasyon emrini dün gece Başkan Barack Obama’dan aldı.

Ebu Seyyaf’ın eşi Ümmü Seyyaf’ın Irak’ta Amerikan birliklerinin gözetiminde olduğu bildirilirken, operasyonda çiftin alıkoyduğu bir Yezidi kadın da kurtarıldı.

Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter yaptığı açıklamada, hiçbir Amerikan askerinin yaralanmadığını belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Bernardette Meehan da operasyonun IŞİD’e ağır bir darbe vurduğunu, Amerika’nın vatandaşlarını, dost ve müttefiklerini tehdit eden teröristlere hiçbir zaman anlayış gösterilmeyeceğini bir kez daha ortaya koyduğunu bildirdi.

Amerika, birkaç ülkeyle birlikte IŞİD hedeflerine neredeyse her gün hava saldırıları düzenliyor. Bununla birlikte örgüte karşı kara operasyonları çok kısıtlı tutuluyor. Dün gece koalisyon, IŞİD hedeflerine 21 hava saldırısı düzenledi.

Öte yandan Amerikalı yetkililer, üst düzey IŞİD sorumlusu Ebu Seyyaf’ın ölü ele geçirildiği operasyonun Suriye’deki “Beşar Esat rejimiyle işbirliğinin bir sonucu olmadığını” özellikle vurguladı.

Ancak Suriye devlet medyası, rejime bağlı güçlerin el Ömer bölgesinde IŞİD’i hedef alan operasyonlar düzenlediğini, çok sayıda savaşçının ve bir IŞİD liderinin öldürüldüğünü duyurdu. Öldürülen IŞİD liderinin Suudi Arabistan vatandaşı Ebu el Tiym el Suudi olduğu bildirildi.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme adlı örgüt ise, bir petrol tesisine saldırı düzenlendiğini açıkladı. Saldırıyı kimin düzenlediğine ya da petrol tesisini kimin işlettiğine değinmeyen insan hakları örgütü, 19 kişinin öldüğünü kaydetti.

Suriye’nin kuzeyi ve doğu bölgelerini kontrolü altına alan IŞİD, ülkedeki önemli petrol yataklarını da ele geçirmiş durumda.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG