Erişilebilirlik

ABD Özel Harekat Birimleri Kadın Asker İstemiyor


RAND şirketinin 7.600 özel harekat timi personeli ile yaptığı ankete göre, bu grubun %85’i kadın askerlerin özel timlere alınmasına karşı. Özel harekatçıların %80’i kadınların fiziken, %64’ü de zihnen yetersiz oldukları görüşünde

Pentagon’un özel harekat birimlerine kadın askerleri de katacağı haberi olumlu karşılanmış olsa da, yeni yapılan bir ankete göre ordu içindeki bir grup bu karardan memnun değil.

RAND şirketinin 7 bin 600 özel harekat timi personeli ile yaptığı ankete göre, bu grubun yüzde 85’i kadın askerlerin özel timlere alınmasına karşı.

Çoğunluk, kadınların sıcak çatışma gibi bir görev için fiziken ve zihnen uygun olmadığını düşünüyor. Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre, özel harekatçıların yüzde 70’i, birimlerinde kadınların olmasını istemiyor. Yüzde 80’i de kadınların fiziken yetersiz olduğunu düşünürken, yüzde 64’ü de zihnen yeteri kadar güçlü olmadıkları görüşünde.

Ankete katılanlara aynı zamanda sorulan 46 soru hakkında kendi düşüncelerini yazmaları için de fırsat verildi. Haber ajansının belirttiğine göre bu cevapların çoğu oldukça anlayışsız ve küfürlü bir dil barındırıyor.

Ankete katılanlardan biri, bütün ekipmanlarını üzerine geçirdiğinde 140 kilo geldiğini ve başına birşey geldiği zaman bütün takım arkadaşlarının kendisini çatışma bölgesinden sürükleyerek de olsa çıkarabilecek fiziki güçte olması gerektiğini söyledi.

“Ne kadar spor yapıp çalışmış olsa da 60 kiloluk bir kadın bunu yapamaz” diye devam eden asker, “Bir kadın asker yaralanmış bir erkek askeri taşıyamayacak diye erkek askerlerin ölmelerini mi bekleyeceğiz?” diye de ekledi.

Bir başka asker ise kadınların özel harekat timlerine alınması kararını kabul etmiş görünüyordu. Bu asker şunları yazmış: ”Bu karar elbet uygulamaya geçecek. Bu yüzden, hala hali hazırda bu geçişi sağlayacak güçlü bir lider kadromuz varken bunun olacağını kabul etmeliyiz.”

Amerikan Özel Hareket Birimleri Kumandanı General Joseph Votel, sınav koşullarının kadınlar için de aynı tutulacağına söz verdi. Votel, bazı kadın personelin helikopter pilotu veya sivil işler birliğinde görev alarak zaten hali hazırda özel harekat birimlerinde görev yaptığını da belirtti.

Ankete katılan personelin çoğu, genç, beyaz ve evli. Askerler, kadın askerlerin katılmasıyla cinsel taciz vakalarının olabileceğini söylüyor.

Savunma Bakanı Ashton Carter, kadınların her türlü sıcak çatışma ortamında görev alabileceğini söyledi.

Carter geçen haftaki basın toplantısında şunları söyledi: “İstisnalar olmayacak. Kadın askerlerin tank kullanmasına, füze atmalarına, birlikleri yönetmelerine izin verilecek. Eskiden sadece erkek askerlerin görevlendirildiği bütün birimlere kabul edilebilecekler.”

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG