Erişilebilirlik

ABD Ordusunda İlk Kadın Komutan


Orgeneral Lori Robinson yeni görevini devralırken
Orgeneral Lori Robinson yeni görevini devralırken

Amerikan ordusunda artık bir kadın muharip komutan var.

Havacı Orgeneral Lori Robinson, Amerika, Kanada ve Meksikalı komutanların da katıldığı askeri törende ABD Kuzey Amerika Komutanlığı’nı devraldı.

Orgeneral Lori Robinson, Hava Kuvvetleri’nde 30 yıl görev yapan babasına, kendisini orduya katılmaya teşvik ettiği için teşekkür etti.

Org. Robinson, tören sırasında yaptığı konuşmada hayatı boyunca babasını örnek aldığını söyledi”.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Orgeneral Robinson’un kanıtlanmış deneyime, yüksek tempolu operasyonlarda liderlik ve komutanlık yapma becerilerine ve her görevde önce insanı düşünme ilkesine sahip olduğunu belirtti.

Başkan Obama’nın da Orgeneral Robinson’un arkasında olduğunun altını çizen Savunma Bakanı Carter, “Orgeneral Robinson, bu ekibin liderliğini kararlılık ve açıklıkla, benim ve Başkan’ın tam desteğiyle yürütecektir” dedi.

NORTHCOM-Kuzey Amerika Komutanlığı

Kısaca NORTHCOM olarak bilinen ABD Kuzey Amerika Komutanlığı, Amerika, Alaska, Kanada, Meksika, Bahama Adaları ve bu kara parçalarını çevreleyen kıyıları 900 kilometre açığa kadar korumakla yükümlü.

Org. Robinson, Kuzey Amerika Komutanlığı’nın savunduğu ülkelerle yapılan ortaklığın sürekli değişkenlik gösteren güvenlik ortamına uyum sağlamada kilit önem taşıdığını belirtti ve önümüzdeki aylarda Kanada, Meksika ve Bahama Adaları’nı ziyaret etme vaadinde bulundu.

Dünyanın daha tehlikeli hale geldiğini kaydeden Org. Robinson, “Kuzey Amerika sürekli evrim geçiren tehditlere daha açık hale geldi” şeklinde konuştu.

Kuzey Amerika Komutanlığı, ABD Savunma Bakanlığı’nın dokuz muharip komutanlığından biri. Bu komutanlıklar, ABD Silahlı Kuvvetleri’nin tüm kollarını kapsıyor. Bu kolların her biri, özel kuvvetler ya da ulaştırma gibi özel alanlara ya da belli coğrafi bölgelere odaklanıyor.

Kuzey Amerika Komutanlığı, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra ABD iç güvenliğini desteklemek amacıyla kuruldu.

Org. Robinson, Kuzey Amerika Komutanlığı’nın yanı sıra Kuzey Amerika Hava Sahası Savunma Komutanlığı’nın da (NORAD) başında bulunuyor. NORAD, güçlü radarlarıyla Amerikan hava sahasını denetlemekle yükümlü bir komutanlık

Daha önce Pasifik Hava Kuvvetleri komutanı olan Org. Robinson’un bu görevi, dünyanın yarıdan fazlasını kapsıyordu. Ortadoğu’da faaliyet gösteren ABD Merkez Komutanlığı Hava Kuvvetleri birimini de yöneten Robinson aynı zamanda 900 saatlik uçuş deneyimine sahip.

Robinson’un komutanlığı, geçen ay Senato’nun kolaylıkla onayını almıştı.

NORTHCOM ve NORAD’ın bir önceki komutanı, bu görevi Aralık 2014’te devralan Oramiral William Gorton’du.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG