Erişilebilirlik

'ABD’nin YPG Stratejisi İşe Yaramayacak’


'ABD’nin YPG Stratejisi İşe Yaramayacak’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Cumhuriyetçi Parti Güney Carolina senatörü Lindsey Graham, Amerika’nın IŞİD’e karşı PYD/YPG’yi kullanma stratejisinin asla işe yaramayacağını savundu.

Ortadoğu turu kapsamında geçen hafta Türkiye’de de temaslarda bulunan ve bir Suriyeli sığınmacı kampını ziyaret eden Graham, Kongre’de basın toplantısı düzenleyerek gezisiyle ilgili izlenimlerini paylaştı.

Graham, İrlandalı rock grubu U2’nun solisti Bono ve diğer bir grup senatörle birlikte Suriyeli sığınmacıların yaşadığı Gaziantep’teki Nizip Çadır Kampı’nı ziyaret etmişti.

Ziyaret ettiği kampın, dünyada gördüğü en iyi sığınmacı kamplarından biri olduğunu ifade eden Graham, kamplarda tanıştığı insanların çoğunun da Esat rejimine karşı olduğunu aktardı.

Suriye’de bir güvenli bölgenin kurulmamış olmasını da eleştiren ve bu durumun Suriye’de başarı sağlansa bile sığınmacılar açısından ileride vahim sonuçlara yol açabileceği görüşünü dile getiren Graham, şöyle konuştu: “Diyelim ki başarılı olduk, Özgür Suriye Ordusu ya da bazı unsurlarını eğittik, IŞİD’in elindeki bölgeleri geri almaya başladık ve Esat rejimi üzerinde baskı kurduk. Peki, bu sığınmacılar nereye gidecek? Lübnan ve Ürdün kapasitelerini tamamen doldurmuş durumda, Türkiye de sınırlarını kapattı. Suriye içerisinde sığınmacıların gidebileceği bir güvenli bölge yok, dolayısıyla kabusların en kötüsünü göreceğiz. Bunu hiç enine boyuna düşünmüyoruz, başarı başka bir grup sığınmacıyı beraberinde getiriyor.”

‘Bu strateji IŞİD’i yok etmez’

Graham, Amerika’nın Suriye’de izlediği politikalara ve özellikle de YPG konusundaki politikasına da sert eleştiriler yöneltti.

Türkiye’de Amerika’nın Suriye stratejisine dair derin bir endişe gördüğü gözlemini aktaran Graham, Türklerin YPG’yi PKK’nın kuzeni olarak gördüğüne dikkati çekti. Graham, “Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’ndaki görevim sırasında IŞİD’e karşı YPG’nin kullanılması stratejisinin hiçbir zaman işe yaramayacağını uzun süredir belirttim. Bu, IŞİD’i yok etme stratejisi değil. Bu strateji IŞİD’i sadece zayıflatır ve sorunu bir sonraki başkana devreder,” diye konuştu.

Türkiye’nin de bu stratejinin IŞİD’i asla yok etmeyeceği görüşünde olduğunu, Suriye içerisinde eğitilen Kürt güçlerinin kendi sınırlarında sorun oluşturmasından çok endişe ettiğini kaydeden Graham, “[Türkler’in] Suriye politikalarımızdan ne kadar endişeli olduklarını anlatamam,” ifadesini kullandı.

Graham, “Bölgedeki herkes, Mısırlılar, Suudiler, Türkler, Suriye’nin giderek İran’ın bir uydu devleti haline gelmeye doğru ilerlediğini düşünüyor,” dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG