Erişilebilirlik

Yeni Savunma Bakanı Carter Afganistan'da


Ash Carter Kabil'deki temasları sırasında Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'yle de görüştü.
Ash Carter Kabil'deki temasları sırasında Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'yle de görüştü.

Amerika’nın yeni Savunma Bakanı Ashton Carter, Washington’un Afganistan’daki terörle mücadele politikasının “ayrıntılarını yeniden gözden geçirdiğini” bildirdi. Carter, Amerikan kuvvetlerinin Afganistan’dan çekilmesini ‘geciktirmeyi’ de düşündüklerine dikkati çekti. Afganistan’da geçen yılki asıl çekilmeden sonra bırakılan Amerikan askerleri, Taleban’la mücadele edecek Afgan kuvvetlerinin eğitimini üstlenmişti.

Bu hafta bakanlık görevi resmen onaylanan Ashton Carter, bu görevdeki ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdi ve Afganistan’a sürpriz bir ziyarette bulundu. Carter, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Afganistan’ın da terörle mücadele gereksinimlerini yeniden değerlendirmeye aldığını söyledi.

Carter, bu konunun gelecek ay Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Washington’a yapacağı ziyarette de gündemde olacağını belirtti.

Amerika Savunma Bakanı Carter, ülkesinin Afganistan’daki görevinin başarıya ulaşmasından emin olmak amacıyla bu ziyareti yaptığını açıkladı. Carter, Başkan Barack Obama’nın Afganistan’daki Amerikan askerlerinin varlığını değerlendirmesi için kendisini görevlendirdiğini, Obama’nın gerekirse çekilme sürecini yavaşlatmayı da göze aldığını söyledi.

Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’yle görüşen Ashton Carter, hem Amerikan askerlerinin çekilmesi, hem de Afgan kuvvetlerinin Taleban’la mücadele çabalarını ele aldı. Gani gazetecilere yaptığı açıklamada, Taleban’la barış olasılığının son 30 yılın en iyimser aşamasına geldiğini söyledi. Bu konuda ayrıntı vermeyen Gani, erken açıklama yapmak istemediğini sözlerine ekledi.

Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter, ziyareti sırasında Afganistan’daki Amerikan askerleriyle bir araya geldi. Amerika Afganistan’da halen 10 bin kadar asker tutuyor.

Görevine resmen başlamadan önce Amerikan Senatosu’nda açıklama yapan Ashton Carter, güvenlik durumuna göre Amerikan askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi durumunu gözden geçireceğini belirtmişti. Normalde Amerikan askerlerinin tamamının bu yılın sonuna kadar Afganistan’dan çekilmesi öngörülüyordu.

Carter ayrıca Senato üyelerine, IŞİD’ın Ortadoğu’dan yayılıp Afganistan’da destek bulmaması için Amerika’nın koalisyon ortaklarıyla da birlikte çalışacağını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG