Erişilebilirlik

ABD'nin Mülteci Politikasına Eleştiriler Sürüyor


ABD'nin Mülteci Politikasına Eleştiriler Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Amerika gelecek 12 ay içinde 10 bin Suriyeli mülteci kabul edeceğini açıkladı. Bu, geçen yılki 2 bin rakamının üzerinde olsa da birçok kişi Amerika’nın çok daha fazlasını yapabileceği görüşünde.

Savaştan kaçan mülteciler barınacak yer, gıda ve sağlık hizmetleri bulacakları Avrupa’ya akın ediyor.

Suriyeli mülteci Alaa Alghoush, “Dün şişme botla geçmeyi düşündük ama bot battı. Bir balıkçı teknesi bizi kurtardı ve sahil güvenliğe teslim etti. Buna rağmen tekrar tekrar denemeyi sürdüreceğiz” diyor.

Almanya, Avusturya gibi ülkeler mültecilere kucak açarken, dünya kamuoyu da Amerika’ya yardımlarını arttırması için baskı yapıyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, geçen hafta Amerika’nın daha fazla Suriyeli mülteci kabul edeceğini açıkladı: “Başkan Obama ekibine, gelecek yıl bu rakamı arttırma görevi verdi. Ekibin, en azından 10 bin mültecinin, 2016’da ülkeye kabul edilebilmesi için gerekli çalışmayı yapmasını istedi.”

Bazı Amerikalı siyasetçiler 65 bin Suriyeli mülteci kabul edilmesi yönünde Beyaz Saray’a çağrı yapıyor. Dini gruplar Amerika’nın yüzbinlerce mülteciyi kabul edebileceğini düşünüyor.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü İdari Direktörü Kenneth Roth, açıklanan sayının son derece yetersiz olduğu görüşünde: “Amerika gerekeni yapmıyor. John Kerry’nin son önerisi kabul edilecek yıllık mülteci sayısını 75 binden 100 bine çıkarma yönünde ki, bunların hepsi Suriyeli olmayacak. Yani 4 milyon Suriyeli mülteci için 25 binlik bir artış anlamına geliyor. Bu komik bir rakam.”

Ancak Roth Amerika’nın tavrını eleştirse de asıl eleştiri oklarını Suriye’nin komşularına yöneltiyor: “Asıl göze çarpan Körfez ülkelerinin mülteci kabul etmemesi. Bunlar aynı kültürden gelen zengin ülkeler. Aynı dili konuşuyorlar. Bunların mülteci kabul edeceğini sanıyorsunuz ama öyle olmuyor.”

7 milyondan fazla Suriyeli savaş yüzünden evlerinden olurken, durum İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana dünyanın gördüğü en kötü mülteci krizi olarak değerlendiriliyor. Roth, Amerika’nın zengin bir ülke olduğunu ve acıları hafifletme konusunda çok daha büyük bir rol üstlenebileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG