Erişilebilirlik

ABD'nin 'Kara Bütçesi'nin Aslan Payı CIA'in


Eski istihbaratçı Edward Snowden’ın sızdırdığı gizli bilgilerden çıkan son ayrıntılara göre Amerika, son mali yıl içinde casusluk, gizli askeri faaliyetler ve istihbarat toplama amacıyla 52 milyar 600 milyon dolarlık örtülü ödenek ayırdı.

Washington Post gazetesinde yayınlanan son ayrıntılara göre Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’in casusluk faaliyetlerinde artan rolüne de dikkat çekildi.

“Kara bütçe” olarak adlandırılan örtülü ödeneğin dörtte birinden fazlası (14,7 milyar dolar) CIA’in faaliyetlerine ayrılıyor. Ödeneğin geri kalanıysa aralarında Ulusal Güvenlik Dairesi ve Ulusal Keşif Ofisi gibi diğer 15 istihbarat dairesi arasında paylaştırılıyor.

Washington Post gazetesine göre özellikle CIA’in bütçesi 2004 yılından bu yana yüzde 50 artmış durumda. Amerika’nın Sesi’ne konuşan ulusal güvenlik uzmanı Steven Aftergood, özellikle 11 Eylül 2001’deki el Kaide saldırısından sonra CIA’nin rolünün arttığına dikkati çekiyor. O tarihten itibaren CIA özellikle 1990’lı yıllarda olmadığı kadar daha fazla operasyonel faaliyetlere katıldı.

Aftergood’a göre Amerika’nın istihbarat operasyonlarına ayırdığı bütçe, diğer ülkelerinkinden en az 10 kat daha fazla. Uzman bunu Amerika’nın süper güç olarak üstlendiği rolün yanı sıra, diğer ülkelerin güvenliği konusundaki vaatlerine de bağlıyor.

Amerikan hükümeti istihbarat faaliyetleri için genel olarak ne kadar bütçe ayırdığını açıklasa da, Snowden’in sağladığı 178 sayfalık belge, bu bütçenin ne kadarının gizli olduğuna, ne kadarının hangi kurum ve faaliyetler için harcandığına ışık tutuyor.

16 istihbarat dairesinin harcamalarını grafikler ve tablolarla listeleyen Washington Post, Amerikalı yetkililerle yapılan pazarlıkların ardından bazı istihbarat kaynakları ve yöntemleri açısından risk içeren hassas bilgileri yayınlamadığını bildiriyor.

Belgelere göre kara bütçe çerçevesinde casus uydular, ileri teknoloji ürünü teçhizatlar ve bunları kullanacak elemanların masrafları karşılanıyor. Ayrıca istihbarat analistleri, dil uzmanları, kripto uzmanları ve artan bir şekilde siber casusluk uzmanlarının da masrafları ödeniyor.

Eski Ulusal Güvenlik Dairesi çalışan Edward Snowden, görev yaptığı Hawaii’den üç ay önce Hong Kong’a geçerek çok sayıda gizli istihbarat faaliyetleriyle ilgili bilgileri Guardian ve Washington Post gazetelerine sızdırmıştı. 30 yaşındaki Snowden halen Rusya’da gizleniyor. Snowden’a geçici sığınma hakkı tanıyan Moskova, kendisini yargılamak isteyen Amerikalı yetkililerin iade talebini reddetti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG