Erişilebilirlik

Türkiye ABD’nin İstanbul Yasağına Tepkili


ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın sekiz ülkeye yönelik uçuş güvenlik önlemlerini sıkılaştırma talimatı kapsamına İstanbul’un da alınmasına Türk hükümeti tepki gösterdi, Washington'la müzakerelere başlandığı açıklandı.

Washington’un ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla 8 ülke kaynaklı uçuşlar için özel güvenlik tedbirleri aldığı bilgisi, Türkiye’de önce sosyal medyada yankılandı. Gözler, İstanbul’dan ABD’ye yönelik doğrudan uçuş seferlerini yürüten Türk Hava Yolları’na (THY) çevrildi. THY, ilk açıklamasında henüz ABD makamlarınca kendilerine bilgi gelmediğini bildirdi. Ancak kısa süre sonra THY’den ABD’ye seyahat edecek yolculara bilgilendirme yapıldı. THY’nin ikinci açıklamasında, “ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır. Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir,” denildi.

Türkiye’de kamuoyunda ABD’nin uygulamasına karşı tepki oluştuğu gözlenirken, sivil havacılık yetkilileri konuyu değerlendirme altına aldı. Ankara’da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bünyesinde THY yetkilileri katılımıyla toplantı düzenlendiği bilgisi paylaşıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bu konuda Dışişleri Bakanlığı ile ortak çalışma başlattı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan



Bu arada Türk hükümetinden ilk tepkiyi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan verdi. Arslan, ABD’nin uygulamasıyla ciddi hata yaptığını belirterek, “İstanbul’u başka yerlerle karıştırmasınlar” dedi.

Arslan, ABD yetkilileriyle temasa geçildiğini açıklayarak özetle şöyle konuştu: “Cep telefonu ve akıllı telefonların bagajda değil kokpitte taşınmasıyla ilgili bir karar aldılar. Önümüzdeki günlerde açıklayacaklar. Bizim ülkemiz açısından da doğru bir şey değil. Amerika açısından da doğru değil. Zira kimse keyfi için oraya gitmiyor ya da keyfi için oradan gelmiyor. İki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi açısından da bu yolculuklar yapılıyor. Bu konuda gerekli talimatları arkadaşlara verdim. Amerika Birleşik Devletleri’nin ilgili otoriteleri ile de görüşüyoruz. Seyahat süresinde bu tip cihazların da yanında olmasının çok daha verimli olacağını düşünüyoruz. Özellikle Atatürk Havalimanı’nı başka havalimanlarıyla karıştırmamaları gerektiklerini de vurguluyoruz. 80 milyonun üzerinde uçuşun gerçekleştiği İstanbul’u başka yerlerle bence karıştırmasınlar. Bu anlamda her türlü güvenliği, tedbiri zaten alıyoruz. Her zaman her uygulamada karşılıklı uygulamanın nasıl olacağı konuşulur. Bizim derdimiz uygulamanın nasıl olacağı konusu değil bu uygulamanın yolcunun konforunu da sayısını da düşürebileceği.”

Yasak neleri kapsıyor?

İç Güvenlik Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğine göre Ortadoğu’daki 10 kentten Amerika’ya yapılan uçuşlarda yolcular cep telefonları dışındaki elektronik aletlerini kabine alamayacak. Bu 10 kent arasında İstanbul da bulunuyor. 25 Mart itibariyle yürürlüğe girecek yeni uygulamayla yolcular dizüstü bilgisayar, DVD oynatıcısı gibi elektronik cihazlarını ancak bagajda taşıyabilecekler. Kısıtlama 14 Ekim tarihine kadar sürecek. Kısıtlama bu havaalanlarından direkt veya transit uçan tüm yolcuları kapsıyor.

Haftasonu itibariyle yolcu kabinine alınamayacak elektronik cihazlar arasında tablet bilgisayarlar, elektronik kitap okuma cihazları, kameralar da yer alırken tıbbi cihazlar bu kısıtlamanın dışında tutuldu.

Reuter haber ajansı, kararın, terör tehdidi nedeniyle alındığını yazdı. İç Güvenlik Bakanlığı, uygulamanın tehdit durumu değişinceye kadar yürürlükte kalacağını açıkladı. Bakanlık, yasağın kapsamının genişletilme ihtimalini de seçeneklerinin dışında tutmadı.

Yasak kapsamına giren ülkeler, Ürdün, Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Fas ve Katar.

Yasak kapsamına giren havaalanları, İstanbul, Amman, Kahire, Kuwait City, Doha, Dubai, Abu Dabi, Kazablanka, Fas, Riyad ve Cidde'de bulunuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG