Erişilebilirlik

ABD'nin IŞİD Stratejisi Değişiyor mu?


ABD'nin IŞİD Stratejisi Değişiyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

IŞİD’in Amerikan topraklarında terör olaylarına ilham olabileceğini kanıtlarken Obama yönetimi, örgüte karşı askeri eylemlerin arttığını söylese de Suriye’ye daha fazla sayıda Amerikan askeri göndermeye karşı olduğunu tekrarlıyor. Savunma Bakanı Ash Carter’ın Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda yaptığı konuşma da bu tutumun değişeceğini göstermiyor.

Paris ve San Bernardino’daki korkunç terör olaylarına rağmen, Savunma Bakanı Ash Carter, IŞİD’e karşı kara gücü kullanarak, savaşı IŞİD’in kurallarına göre sürdürmenin hata olacağını söyledi.

Ash Carter, “Irak ya da Suriye’deki savaşları Amerikalılaştırarak, bu ülkelerde IŞİD’e karşı savaşan ya da örgüte karşı olanların, bizimle savaşmasına neden olabiliriz” şeklinde konuştu.

Komisyon Başkanı Senatör John McCain bu sözlere tepki gösterdi: “IŞİD’in doğrudan bir tehdit olduğu bir gerçek vetehdit büyüyor. Bu savaşı kazanmaya başlamadık ve zaman aleyhimize işliyor.”

Carter, Amerika’nın IŞİD’e karşı operasyonlarının özel kuvvetlerin katılımı ve daha fazla hava saldırılarıyla hızlandığını söyledi. Komisyonun en kıdemli Demokrat üyesi olan Jack Reed, kara kuvvetlerinin Amerika’nın bölgedeki müttefikleri tarafından sağlanması gerektiğini savundu: “Bazılarının önerdiği gibi, Irak ya da Suriye’ye çok sayıda Amerikan askeri sokmak, IŞİD’in propaganda savaşına yardımcı olabilir.”

Senato’daki toplantı, Cumhuriyetçi aday adaylarından Ted Cruz’un, IŞİD’in halı bombardımanlarıyla yok edilmesini önermesinin sonrasında gerçekleşti: “Kum karanlıkta parlar mı bilmiyorum ama bunu öğreneceğiz.”

Demokrat senatör Claire Mccaskill, “Eğer bölgeyi halı bombardımanına uğratırsak, IŞİD’in güç merkezlerinde kaç kadın ve çocuk ölür? Nasıl bir rakamdan bahsediyoruz?” diyor.

Pentagon, halı bombardımanının seçenekler arasında olmadığını açıkladı.

Paul Selva, “IŞİD’in stratejisi, Batı’nın, onların inancına göre, mahşer gününü getirecek bir çatışmaya girmesini içeriyor. Bizim bu tür bir yaklaşımı destekler biçimde hareket etmemiz ulusal güvenliğimiz için tehdit oluşturur” şeklinde konuştu.

Ted Cruz, yaptığı yorumdan geri adım atmadı ve Obama hükümetini IŞİD’e karşı görevini ihmal etmekle suçladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG