Erişilebilirlik

ABD'nin İlk Çeyrekteki Büyüme Oranı Beklenenin Üzerinde


ABD'nin İlk Çeyrekteki Büyüme Oranı Beklenenin Üzerinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Amerikan ekonomisi, 2017’nin ilk üç ayında hedefin altında kalsa da tahminlerin üzerinde büyüdü. Ticaret Bakanlığı, gayrı safi milli hasılanın Ocak-Mart arasında yüzde 1,4 büyüdüğünü açıkladı. Büyüme çok canlı olmasa da, birçok ekonomi uzmanı ikinci çeyrekte toparlanma olacağını söylüyor. Küresel ekonomik büyüme de son altı yılın en iyi düzeyinde.

Amerika ekonomisi 2017’nin ilk çeyreğinde dikkat çekici olmasa da istikrarlı şekilde büyüdü. Küresel iş analizi uzmanı Neriman Behraveş’e göre bunun nedeni beklenenden daha iyi gerçekleşen tüketici harcamaları ve ticari harcamalar: “İyi haber, geride bıraktığımız ikinci çeyrekte daha güçlü bir büyüme göreceğimizden eminim.”

Ekonomi daha güçlü olacak, evet, ama Donald Trump’ın kampanya sözü olan yüzde 3’ün üzerinde büyümeye ulaşılması zor. Maliye Bakanı Steve Mnuchin de, bu yıl ya da gelecek yıl, bunun olmayacağını söylese de umutlu: “Bizim gelecek on yıl için öngörümüz yüzde 2,9. Bence bu fazlasıyla temkinli. Bence yüzde 3 ve üzerine ulaşmak da mümkün. Başkan da ben de daha iyisini yapabileceğimize inanıyoruz.”

Ancak birçok ekonomi uzmanı, bir teşvik yasası ya da vergi reform paketi Kongre’den geçmediği sürece bu tahminlerin gerçekleşmeyeceği görüşünde: “Birçok faktör etkili. Bunlardan biri Rusya soruşturması, diğeri Kongre’de Cumhuriyetçiler arasındaki bölünmüşlük ve Demokratlar’ın her şeye karşı çıkması. Bu nedenle Kongre’den bir sonuç almak da zor.”

Amerikan siyasetinde rüzgar tersten esse de, küresel ekonomi son altı yılın en güçlü seviyesinde. 2013’te yüzde 2,6 olan büyüme bu yıl yüzde 3 olarak tahmin ediliyor: “Avrupa büyüme ivmesinde. Tahminlerde her revizyon, Avrupa ve Euro bölgesinde beklentiyi arttırıyor. Brezilya ve Rusya gibi gelişmekte olan büyük pazarlar da durgunluktan çıkıyor.”

Ekonomist Behraveş, İngiltere için Avrupa’nın geri kalanı kadar iyi tahminler yapılmadığına da dikkat çekiyor. Bunun nedeni ülkedeki son seçimlerle iktidar partisinin Brexit’i müzakere etmesinin zorlaşması.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin için de Behraveş, büyümenin geçmiş yıllardaki gibi çift haneli olmasa da devam edeceğini söylüyor. Zira ülkenin borçları artarken, Pekin yönetimi de bankacılık denetlemeleriyle düzenlemelerini sıkılaştırıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG