Erişilebilirlik

‘ABD’nin Güney Sınırına Göçmen Akını Sistemi Boğuyor’


ABD’nin güney sınırından geçmeye çalışırken gözaltına alınan yasal belgesiz ailelerin sayısı bu ay da tırmanışını sürdürdü. Açıklama sınır güvenliğinden sorumlu devlet dairesinden geldi.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi, 30 Mart’a kadar ABD’ye yasa dışı yollardan giren çekirdek ailelerin sayısının 55 bini bulacağını açıkladı. Öngörülen rakam, artışı tetikleyen etkenlerle ilgili soru işaretlerini de arttırdı.

Daire Başkanı Kevin McAleenan, dün Meksika sınırındaki El Paso kentinde düzenlediği basın toplantısında gözaltı sayısındaki artışın Amerikan sistemini boğduğunu söyledi.

ABD daha önce, şu anki rakamın çok daha üstünde tutuklamalar gerçekleştirmişti. Ancak bu defa eskisinden farklı olan, demografik yapı. Artık daha fazla aile çocuklarıyla sınırı geçmeye çalışıyor. Bu da ABD’ye farklı zorluklar çıkarıyor. Özellikle gözaltı merkezleri konusunda.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma birimleri Şubat ayında 76 bin 103 kişiyi gözaltına aldı. 36 bin 174’ü yani neredeyse yarısı çekirdek ailenin bir bireyiydi.

Kevin McAleenan, rakamların fırlamasından, göç konusunda eyleme geçemeyen Kongre’yi sorumlu tutuyor. Ancak göç dalgasının arkasındaki itici etkenler çok daha karışık.

Bu etkenler, insanların memleketlerini terketme isteğinin nedenleri (şiddet, yargısız infaz, ekonomik güvensizlik, doğal afet), insanların ABD’ye gelmek isteğinin nedenleri (ailelerine kavuşmak, güvenlik ya da iltica arayışı, tacizden kaçma, daha fazla para kazanma), siyasi ve sosyal faktörler, ABD ve Güney Amerika’daki politika farklılıkları, çeteleşme, seyahat hatta daha iyi iklime kadar değişebiliyor.

McAleenan, sınır güvenlik ekibine, insani personel adı altında 750 kişilik geçici takviye yapılacağını da açıkladı. Takviye ekip, güney sınırında gözaltına alınanların işlemlerine yardımcı olacak. Daire bu personeli sınırdaki resmi kontrol noktalarından, gözaltıların yaşandığı sınır bölgelerine yönlendirecek. Bu yönlendirme yaklaşan Paskalya bayramı nedeniyle tatilciler ve ziyaretçilerle yoğunlaşacak sınır geçişlerindeki kontrolleri yavaşlatabilir.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi Başkanı Kevin McAleenan
ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi Başkanı Kevin McAleenan

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi Başkanı ise herhangi bir trajedi yaşanmaması için ellerinden geleni yaptıklarını söylüyor.

2018 sonunda iki çocuğun gözaltı merkezlerinde ölümü, ABD’nin yasadışı göçmenlerin sağlık durumlarıyla nasıl ilgilendiği konusunda da detaylı soruşturmaya neden olmuştu.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG