Erişilebilirlik

Halk Ne Düşünüyor: ABD Gülen'i İade Eder mi?


Halk Ne Düşünüyor: ABD Gülen'i İade Eder mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Fethullah Gülen’in Amerika’dan Türkiye’ye iade edilmesi konusunda sokaktaki vatandaş ne düşünüyor? VOA Türkçe’ye konuşanların çoğunluğu, Gülen’in iade edilmesi gerektiğini savunuyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar’ın başkenti Doha’da yaptığı açıklamada, Washington’un Fethullah Gülen’in iadesi konusunda çalıştığını söylemişti. Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın iki hafta önce Arjantin’deki G-20 Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Gülen’in iadesini konuştuğunu kaydetti.

VOA Türkçe, Çavuşoğlu’nun Gülen’in iade edileceği sinyalini verdiği açıklamasını bugün Ankara’da sokaktaki vatandaşlara sordu. Bazı vatandaşlar, ABD’nin iade talebini olumlu yanıtlaması gerektiğini belirtirken, bazıları Gülen’in iade edilmeyeceğini, hatta Washington’un terör örgütleriyle işbirliği yaptığı görüşünü öne sürüyor.

Ekonomist Yasin Alıcı, “ABD ile ilişkilerimizin boyutları bir hayli fazla, Türkiye’nin Ortadoğu’daki jeopolitik konumu da Amerika açısından çok önemli olduğundan dolayı Amerika Türkiye gibi bir müttefiki kaybetmeyi göze alamayacak. İlerleyen günlerde bunu Rahip Brunson olayında da gördük devletler arasında suçlu takasları durumları da var. ABD’nin Türkiye’yi kaybetmek istemediğini düşünüyorum açıkçası, o nedenle teslim edebilir” diyor.

Meyve-sebze ticaretiyle uğraşan Müslüm Satar ise, “Bizim Cumhurbaşkanımız kesinlikle Trump’tan Fethullah Gülen’i alır. Ben buna kesinlikle inanıyorum. Çünkü Gülen bize çok büyük bir yanlış yaptı. Bu saatten sonra değil Amerika’da dünyanın neresinde olursa olsun Fethullah Gülen’in adamları varsa teker teker Türkiye’ye teslim etmek zorundalar. Çünkü Tayyip Erdoğan, inandığı bir şeyin arkasında gider çünkü biz Türk milleteyiz inandığımız şeyin arkasından gideriz. O’nu da kesinlikle alacağız ben buna eminim. Cumhurbaşkanımız bizim yanlış bir şey yapmaz” sözleriyle düşüncelerini aktarıyor.

İşsiz olduğunu kaydeden Şermin Arslan ise, ABD’nin Gülen’i kesinlikle iade etmeyeceğini düşündüğünü söylüyor. Arslan’a göre, Gülen’e zaten Trump yönetimi yardımcı oluyor:

“Amerika ile Türkiye’nin arasında savaş yürüyor. Bu Fethullah Gülen’in teslim edilip edilmeme meselesi de tamamiyle bu savaşla ilgili bir şey. Gülen, Amerika’nın Türkiye’ye karşı kullandığı terör örgütlerinden birisinin lideri. Bence Amerika’nın Türkiye içindeki Fethullahçı projesi işlevselliğini yitirmeden, kullanma değeri bitmeden teslim edeceğini düşünmüyorum. Çünkü bir bir savaş var ve terör örgütleri de bu savaşların araçları. Amerika da, Türkiye’ye karşı bu terör örgütlerini kullanıyor.”

Emekli Osman Şaban ise, ABD’nin Güen’i teslim etmesi gerektiğini ancak bunun olmayacağı düşüncesini aktarıyor. Şaban, “O (Trump) nasıl uluslararası antlaşmalarla bizden istiyorsa, talep ediyorsa. Bu da bizim Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak doğal hakkımızdır. Cumhurbaşkanımız da olumlu ve gerektiği şekilde talebini iletmiştir. Ama iade edeceğini zannetmiyorum” diyor.

Emekli Oruç Ramazan Kaptan, Gülen’in iade edilmeyeceğini çünkü Gülen’in ABD için çalıştığı görüşünü savunuyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Amerika Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Washington’un Fethullah Gülen’i iade etme konusunda çalıştığını belirttiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG