Erişilebilirlik

ABD'nin Dış Politika Karnesi


ABD'nin Dış Politika Karnesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

PEW Araştırma Merkezi’nin yeni anketi, Amerika’nın dış politikasının dünyada destek gördüğünü ortaya koydu. Amerika’nın destek gördüğü konulardan biri IŞİD’le mücadele.

Washington’daki Pew Araştırma Merkezi’nin 40 ülkede yaptığı araştırmaya göre Amerika’nın önderliğindeki koalisyonun IŞİD’e karşı operasyonları dünya kamuoyundan destek görüyor.

Raporun yazarlarından Richard Wike kurumun Küresel Tutumlar Araştırmaları Direktörü.

Wike, Amerika'nın IŞİD'e karşı Irak ve Suriye'de yürüttüğü operasyonlara küresel bir desteğin olduğunu söylüyor.

Richard Wike, operasyona en güçlü desteğin Avrupa ve Ortadoğu’dan geldiğini, bunun 2003’teki Irak işgalinin tam tersi bir durum olduğunu belirtiyor. Ancak rapor, 11 Eylül saldırılarından sonra terör sanıklarına yapılan işkencelere çoğunluğun karşı olduğunu gösteriyor.

Wike, “Dünya çapında bu yöntemlere ciddi bir muhalefet var. Ankete katılanların yüzde 50’si Amerikan hükümetinin kullandığı bu yöntemlerin haklı görülemeyeceğini dile getirdi.” şeklinde konuşuyor.

Ankette Amerika’nın Ortadoğu politikası dışında konular da var.

Wike, Amerikan dış politikası, dünyanın Çin’e bakışı ve dünya kamuoyunun bu iki ülke arasındaki güç dengesine bakışının ankette var olduğunu söylüyor.

Amerikan’ın dış siyasette öncelikli bölge olarak Asya’yı belirlemesiyle ilgili görüşler de sorulmuş.

Wike'a göre, genelde çoğunluk, bunun iyi bir şey olduğunu söylüyor ve bölgede Amerika’nın askeri varlığının istikrarı arttıracağını düşünüyor.

Richard Wike, birçok kişinin Çin’in değil, Amerika’nın dünyanın en önemli askeri gücü olduğunu düşündüğünü söylüyor.

Wike, “Son iki yıl içinde Amerikan ekonomisi toparlanma sinyalleri veriyor. Herkes bunu izliyor ve Amerika’nın ekonomik gücünün yükselişte olduğunu düşünüyor.” şeklinde konuşuyor.

Barack Obama, önceliğinin ekonomiyi büyütmek ve çalışkan Amerikalılar’a daha iyi bir hayat sunmak olduğunu söylüyor.

Başkan Obama’nın Trans-Pasifik Serbest Ticaret anlaşmasını desteklemesi de bu çalışmaların bir parçası ve anlaşmanın gerçekleşmesi yönünde ilerleme sağlanıyor.

Pew’in araştırması Başkan Obama’nın küresel çapta destek görmesinin dış siyasetteki girişimlerine yardımcı olduğunu ortaya koyuyor. Buna ticaret ortağı Çin de dahil. Ankete katılanların çoğunluğu gelecekte Çin’in dünya gücü olarak Amerika’nın önüne geçeceğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG