Erişilebilirlik

ABD'nin Borç Krizine Düşmesi Yatırımcıları da Kaygılandırıyor


ABD'nin Borç Krizine Düşmesi Yatırımcıları da Kaygılandırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Kongre’nin borç tavanını yükseltmemesi durumunda ABD Hazinesi 17 Ekim’de parasız kalacak. Bu durum, tüm dünyada kredi verenleri, kredi alanları ve yatırımcıları yakından ilgilendiriyor

Amerikan Hükümeti kapalı kalmaya devam ederken yaklaşmakta olan bir başka kriz, uzmanları daha çok kaygılandırıyor. Amerika Maliye Bakanlığı, Başkan Obama ve Kongre’nin borç tavanını yükseltmemesi durumunda 17 Ekim’de parasız kalacak. Bu durum, tüm dünyada kredi verenleri, kredi alanları ve yatırımcıları yakından ilgilendiriyor.

Beş yıl önce ekonomik kriz başladığı zaman yatırımcılar hisselerini elden çıkardı, borsa hızla düştü.

Bugünse emekliler ve Paxton Baker gibi yatırımcılar, hükümetin borçlarını ödeyememesi durumunda yeni bir darbe yemekten korkuyor: “Ben kamu emeklisiyim. Aylık emekli maaşımı hükümetten alıyorum. Hükümet maaşımı veremeyecek duruma düşerse maaşımı alamam.”

Baker ve meslektaşları, borsada uzun vadeli yatırımlar yaparak bu belirsiz süreci aşmaya çalışıyor: “Yatırımlar elbette ki etkilenecek ancak hisse senetlerinin iyi bir yatırım aracı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.”

Edward Jones Yatırımcılık’tan danışman Sheila Cheek, müşterilerine uzun vadeli yatırım tavsiye ediyor.

Cheek, “Kriz uzun sürebilir ya da çabuk bitebilir. Uzun vadeli yatırımlar, kısa vadede birçok zorluğu daha kolay atlatmanızı sağlar” diye konuşuyor.

Maliye Bakanlığı’na göre Amerika borçlarını ödeyemezse kredi pazarları donabilir, doların değeri düşebilir, faiz oranları yükselebilir, yeni bir ekonomik durgunluk yaşanabilir.

İktisatçı Stan Collender’a göre bu durum, yabancı yatırımcıları Amerika’dan uzaklaştırır: ”Yatırımcılar, ekonomisi ve siyasi sistemi çok güçlü olan Amerika’nın sarsıldığını düşünür. Amerika’ya olan güvenlerini yitirirler. Yapacakları iş, paralarını zamanında almalarını gerektirecekse, ‘Boşver, risk almaya değmez’ diye düşünmeye başlarlar.”

Böyle bir felaketi önlemek için Kongre’nin borç tavanını yükseltmesi gerekiyor. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve Cumhuriyetçiler Demokratlar’dan sağlık yasası konusunda ödün istiyor: ”Borçlarımızı ödeyemez duruma düşmememiz gerekir. Bu ülkemiz için iyi olmaz. Ama 55 yıldır kazandığımızdan daha çok harcıyorsak önlem almalıyız.”

Başkan Obama bu konuyu tartışmaya bile açmayacağını söylüyor: ”Bu konuda taviz vermeyeceğim. Amerikan halkı siyasi oyunlara alet olamaz.”

Ekonomik Kalkınma Komitesi’nden Joseph Minarik, borçları ödeyememenin yaratacağı hasarın uzun süreceği görüşünde: ”Kredi kuruluşlarının gözündeki Amerika Maliye Bakanlığı’nın itibarı çok uzun süreliğine zedelenecek. Güveninizi bir kez kaybederseniz geri kazanması çok zordur.”

Minarik ve diğer iktisatçılar, liderleri, krizi önlemeye çağırıyor.

Buarada Paxton Baker gibi yatırımcılar, hükümetin gerekli önlemleri alamaması ihtimaline karşı mal varlıklarını koruma altına alma planları yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG