Erişilebilirlik

ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power'ın Görev Süresi Doluyor


ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power'ın Görev Süresi Doluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power, göreve geldiği Ağustos 2013’ten beri, dünyanın en karmaşık sorunlarıyla uğraştı. Power’ın görev süresi, yeni başkan seçilen Donald Trump’ın ve kabinesinin 20 Ocak’ta ülkenin yönetimini resmen devralmasıyla son bulacak. Amerika’nın Sesi ile görüşen Samantha Power, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’ye karşı aldığı yeni yaptırım kararını ve Suriye ile Güney Sudan’daki iç savaşlar gibi acil çözüm gerektiren küresel sorunları değerlendirdi.

BM, yasadışı nükleer ve balistik füze programı nedeniyle Kuzey Kore’ye 2006’dan beri yaptırım uygulasa da, Kuzey Kore nükleer silah geliştirmekten vazgeçmiyor. Power, yeni yaptırımların, geçmiştekilerin bıraktığı bazı boşlukları dolduracağını ancak yaptırımların başarısının büyük oranda Çin’e bağlı olacağını söylüyor: “Çin’in, Kuzey Kore’nin yılda iki kez nükleer deneme yapmasından rahatsız olduğunu düşünüyorum. Çin, Amerika, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerin Kuzey Kore’yi caydırmak, kışkırtıcı ve yasadışı eylemlerine karşı hazırlıklı olmak için atması gereken adımların farkında. Kore yarımadasını nükleer silahlardan arındırma konusunda Çin’in samimiyetine inanıyorum.”

Power, Birleşmiş Milletler’deki görev süresi boyunca, Suriye krizinin çözümü için de çalıştı. Birleşmiş Milletler’in, isyancıların kontrolündeki Halep’te özerk bir bölge kurulması teklifini reddeden Suriye hükümeti, bölgeye hava saldırılarını sürdürüyor: “Rusya’nın desteklediği Suriye rejiminin düzenlediği hava saldırıları, bu ülkelerin bilincini ve tarihini terk etmeyecek. Gelecek kuşaklar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in bu politikalarını konuşacak.”

Power, Suriye’deki krizi ancak siyasi bir uzlaşmanın bitirebileceğini söylüyor: “Halep’in yoğun nüfuslu bir bölgesini, hatta Doğu Halep kadar önemli bir bölgeyi kan dökerek geri alsalar bile, savaş bitmeyecek. Bu, sadece, daha fazla insanın rejime karşı silahlanmasına yol açar. Savaşı bitirecek olan tek şey siyasi çözüm.”

Power, Birleşmiş Milletler’in Güney Sudan’daki etnik şiddeti bitirme çabalarına da destek verdi: “Güvenlik Konseyi üyelerine, halkına gıda yerine silah sağlamayı tercih eden Güney Sudan hükümetine karşı bir an evvel silah ambargosu uygulama çağrısı yapıyoruz.”

Power’ın Birleşmiş Milletler’deki görev süresi, Ocak ayında Cumhuriyetçi hükümetin yönetimi devralmasıyla sona erecek.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG