Erişilebilirlik

ABD Müslüman Kardeşleri Terör Listesine Almaya Hazırlanıyor


Trump yönetimi, Mısır’ın en eski İslami hareketlerinden Müslüman Kardeşler’i yabancı terör örgütü ilan etmeye hazırlanıyor. Bu durum resmiyet kazanırsa gruba yaptırım uygulanması söz konusu olacak.

Beyaz Saray Basın Danışmanı Sarah Sanders, email ile yaptığı açıklamada “Başkan, ulusal güvenlik ekibiyle ve bölgede benzer kaygıları paylaşan liderlerle görüştü, bu niteleme iç süreçlere doğru ilerliyor” ifadelerini kullandı.

Müslüman Kardeşler’den yapılan açıklamadaysa “ılımlı ve barışçı düşünce yapımızla ilerlemeye devam edeceğiz” denildi.

ABD’li üst düzey bir yetkiliye göre Müslüman Kardeşler’in uluslararası terör örgütü ilan edilmesini Başkan Trump’tan isteyen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sissi. Sissi 9 Nisan’da Washington’da Trump’la özel bir görüşme yapmıştı. Müslüman Kardeşler Mısır’da terör örgütü ilan edilmiş durumda.

2013’te iktidardaki Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi’yi deviren ve bir yıl sonra da seçimle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Sissi, Mısır’daki İslamcılara ve liberal muhalefete karşı baskı uyguluyor.

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı John Bolton ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Müslüman Kardeşler’in yabancı terör örgütü ilan edilmesini desteklerken Pentagon yetkililerinin konuyla ilgili kaygıları var.

Dünya genelinde bir milyon üyesi olduğu sanılan Müslüman Kardeşler, Hüsnü Mübarek’in halk hareketiyle devrilmesinden bir yıl sonra 2012’de ülkenin ilk özgür ve modern seçimlerinde iktidara gelmişti. Ancak binlerce destekçisi ve lider kadrosu hapiste olan grup artık Mısır’da yasaklı.

Mısır hükümeti 2013’te bir polis karakoluna düzenlenen ve 16 kişinin ölümüne neden olan intihar saldırısından Müslüman Kardeşler’i sorumlu tutmuş ancak şiddet yanlısı olmadığını belirten grup suçlamayı reddetmiş ve saldırıyı kınamıştı.

ABD’nin Müslüman Kardeşler’i yabancı terör grupları listesine almasının NATO müttefiki Türkiye’yle ilişkilerini etkileyebileceği sanılıyor. Müslüman Kardeşler’in Mısır’da yasaklanmasının ardından birçok üyesi Türkiye’ye kaçmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG