Erişilebilirlik

ABD Mülteci Kabulünü Büyük Oranda Azaltıyor


Beyaz Saray yönetimi, gelecek yıl için ABD’ye kabul edilen mülteci sayısını önemli ölçüde düşürmeyi planlıyor. İnsani yardım gruplarıysa, daha fazla mülteci alınması çağrıları yapıyordu. Beyaz Saray tarafından Kongre’ye sunulan raporda, Amerika’nın gelecek yıl boyunca kabul edeceği mülteci sayısında 45 bini geçmemeyi planladığı belirtildi. Bu, son 35 yılın en düşük rakamı.

Eski Başkan Barack Obama, ABD’nin kapılarını açtığı mülteci sayısını 110 bine çıkarmayı önermişti.

Trump’ın yeni mülteci planını önümüzdeki günlerde resmen açıklaması bekleniyor. Mülteci sayısına getirilen yeni sınırlama, Pazar günü yeni mali yılın başlamasıyla birlikte yürürlüğe girecek. Beyaz Saray’ca hedeflenen rakam, ABD’nin mülteci programını başlattığı 1980 yılından bu yana ki en düşük oran.

ABD’de Cumartesi gecesi sona erecek 2017 mali yılında kabul edilen mültecilerin sayısının 54 bin olması bekleniyor. Obama’nın son yılı olan 2016 mali yılında ABD 84 bin 995 mülteciyi kabul etmişti.

Göçmenlik uzmanları, 45 bin rakamının, gelecek 12 ay boyunca kabul edilecek mülteci sayısında “üst sınır” olduğuna işaret ederek, mali yılın sona ereceği 30 Eylül 2018’e kadar ABD’ye alınan mülteci sayısının aslında çok daha düşük olabileceğini söylüyor.

Amerikalı yetkililer, göçmenlerin mülteci statüsü edinmek için yaptığı başvuruların bazı kriterlere göre değerlendirildiğini, bunun yanında farklı coğrafi bölgeler için kontenjanlar ayrıldığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın Kongre’ye gönderdiği belgeye göre, toplam sayının yüzde 42’sine tekabül eden 19 bin mültecinin Afrika’dan gelmesi tasarlanıyor. Ortadoğu ve Güney Asya için 17 bin (yüzde 39), Doğu Asya için 5 bin, Avrupa için 2 bin, Güney Amerika ve Karayipler için de 1.500 kişilik kontenjan ayrıldığı bilgisi verildi.

Toplam sayılar Obama yönetimine göre çok daha düşük olsa da, uzmanlar coğrafi bölgelere ayrılan payın geçen yıla göre fazla değişmediğine dikkat çekiyor.

Trump’ın mülteci sayısını düşürme kararı insani yardım gruplarınca sert biçimde eleştirildi. Bu gruplar, Suriye, Myanmar, Güney Sudan gibi dünyanın birçok kesiminde mülteci krizinin daha da kötüleştiğine işaret ediyorlar. Katolik Yardım Hizmetleri adlı kuruluştan Bill O’Keefe, “Dünya genelindeki şiddet olayları bugüne kadar görülmemiş sayıda masum insanın kaçmasına neden olurken, ABD’nin buna yanıtı ülkemize tarihteki en düşük sayıda mülteci kabul etmek olamaz” dedi.

Yönetim yetkilileriyse, Trump’ın getirdiği yeni sınırlamanın, ulusal güvenliği ve ABD’nin mültecilerin geçmişlerini araştırma kapasitesini arttıracağını savunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG