Erişilebilirlik

ABD MİT Müsteşarı'nın Dinlendiği İddiasına Sessiz


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından dinlendiği yolunda Alman basınında çıkan iddiaları değerlendirmeyi reddetti.

Kirby’ye, Alman Focus dergisinde çıkan, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan’ın telefonunun NSA tarafından dinlemeye alındığı ve ses kayıtlarının tutulduğu iddialarının yer aldığı haberle ilgili görüşleri soruldu. Söz konusu haberde NSA’in, Türk yetkililerin geçen yıl Süleyman Şah Türbesi’ni korumak için Suriye’ye girip girmemeyi değerlendirdiği güvenlik toplantısını dinlemeye aldığı belirtiliyordu. Türbe daha sonra askeri operasyonla Türkiye sınırına yakın bir bölgeye nakledilmişti.

John Kirby soruya, “Daha önce bu konularda konuştuğumuzda söylediğim şeyin aynısını söyleyeceğim. İstihbarat konularında ya da gizli konuların ortaya çıkarılması iddialarıyla ilgili olarak kamuya açık yorum yapmayacağız. Bu konuda sizi Ulusal Güvenlik Konseyi’ne yönlendiriyorum” diye yanıt verdi.

Focus dergisinin haberi, Türk basınında da geniş yer bulmuştu.

‘Türkiye koalisyonun bir parçası’

Öte yandan Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele koalisyonunu koordine eden emekli Orgeneral John Allen ve Amerika Savunma Bakan Yardımcısı Christine Wormuth’un Ankara’daki temasları sorulan Kirby, İncirlik Üssü’nün IŞİD’le askeri mücadeleye açıldığı yolunda Türk basınında çıkan haberleri de doğrulamayı reddetti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Böyle bir tür kararı doğrulamaya yetkim yok” diye konuştu. Kirby, Ankara’da temaslar yürüten ABD heyetinin kısa süre içinde Washington’a döneceğini söyledi.

IŞİD’le mücadele stratejisi çerçevesinde, Kürt savaşçılar konusunda farklı görüşlere sahip Türkiye’nin Amerika’yla görüş çatışması yaşayıp yaşamadığı sorulan John Kirby, “Biz Türkler’in sınır ötesindeki savaşçılarla ilgili kaygılarını anlıyoruz. Bu yeni bir tartışma konusu değil. Ama dikkatimizden kaçan bir konu da değil” dedi ve koalisyonun odaklandığı ana konunun IŞİD olduğunun altını çizdi. Kirby, “Size Türkiye’nin koalisyonun bir parçası olduğunu hatırlatırım. Türkiye yalnızca bir NATO müttefiki değil, koalisyonun IŞİD’le mücadele çabalarına katkıda bulunan bir parçası” dedi.

John Kirby ayrıca, Türkiye’nin Suriye iç savaşından kaynaklanan büyük bir mülteci sorunuyla başa çıkmak durumunda kaldığını, milyonlarca mültecinin yarattığı ağır taleplerin altyapıları üzerindeki yükünü omuzlamak zorunda kaldığını sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG