Erişilebilirlik

ABD Mısır Yönetimini Sert Dille Kınadı


John Kerry
John Kerry
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır hükümetinin göstericilere karşı şiddet kullanmasını kınadı ve bunun uzlaşma sürecine ciddi darbe vurduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın olağan basın brifinginin başında bir açıklama yapan Kerry, şiddetin hiçbir şeye çözüm olamayacağını, Mısır halkını daha fazla böleceğini savundu. Kahire hükümetine göstericilerin temel insan haklarına uyma çağrısında bulunan Kerry, göstericilerden de şiddetten uzak durmalarını istedi.

Kerry’nin benzer ifadeleri Beyaz Saray’dan da geldi. Başkan Barack Obama’nın tatil yaptığı Massachusetts eyaletine bağlı Martha’s Vineyard adasında açıklama yapan Beyaz Saray sözcü Yardımcısı Josh Earnest göstericilere uygulanan şiddeti kınadı. Earnest, Mısır ordusuna itidal, hükümete evrensel insan haklarına saygı, göstericilere de protestolarını barışçı düzeyde tutma çağrısında bulundu.

Earnest ayrıca Kahire hükümetinin bir aylığına olağanüstü hal yasalarını geri getirmesine Washington’un karşı olduğunu açıkladı. Beyaz Saray sözcü yardımcısı Earnest, şiddetin Mısır’ı kalıcı istikrar ve demokrasi yolundan saptıracağı uyarısında bulundu, geçici hükümetin ulusal uzlaşma vaatlerine de aykırı olduğunu savundu.

Earnest, geçici hükümeti de vaatlerini yerine getirmediği için olan bitenlerden sorumlu tutacaklarını açıkladı.

Bu olayların ardından Mısır'daki müdahaleyi darbe olarak tanımlayıp tanımlamayacakları sorulan Earnest, bunun Amerika'nın işi olmadığını, ama Mısır'a her yıl yapılan 1 milyar 300 milyon dolarlık yardımla ilgili yükümlülüklerini gözden geçirdiklerini söyledi

Mısır’daki katliama Avrupa ülkelerinden gelen tepkiyse nispeten daha yumuşak oldu. Avrupa Birliği, Mısır hükümeti ile İslamcı muhalefete şiddetin tırmanmasını önleme ve siyasi diyaloga dönme çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG