Erişilebilirlik

ABD Merkez Bankasından Yeni Önlemler


Amerika Merkez Bankası (FED) zayıf olan Amerikan ekonomisini canlandırmak için yeni adımlar atma kararı aldı.

FED, ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve durgun istihdam piyasasında hareketlilik yaratmak için ayda 40 milyar dolarlık konut kredisine dayalı tahvil alımı yapacağını bildirdi. Merkez Bankası, yıl sonuna kadar, daha önceden satın aldığı tahvillerden elde ettiği gelirleri yeni tahvil alımlarına yönlendirmeyi sürdüreceğini de açıkladı.

FED alımlar konusunda zaman sınırlaması da koymadı; istihdam piyasasının düzelmemesi durumunda tahvil alımlarının devam edeceği kaydedildi. Merkez Bankası, ayrıca durumda düzelme görülmemesi halinde, başka araçları da kullanıma sokacağını açıkladı.

Merkez Bankası temel faiz oranını sıfıra yakın tutma takvimini de 2014’ten 2015’e kaydırdı.

Banka, açıkladığı politikaların, Amerikan ekonomisi canlanmaya başladıktan sonra da bir düre daha devam edebileceğinin işaretini de verdi.

Amerikan ekonomisi Nisan-Haziran döneminde sadece %1,7 oranında büyüdü. Merkez Bankası 2008 mali krizinden bu yana 2 trilyon dolar değerinde hazine bonosu ve konut kredisine dayalı tahvil satın aldı. Ancak bu önlemlere rağmen, ekonomi istenen canlılık düzeyini yakalamadı.
Merkez Bankası Başkanı geçen ayki FED toplantısında istihdam piyasasındaki durumu “vahim” olarak nitelemiş ve bu alanda düzelme görülmezse yeni adımlar atacaklarını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG