Erişilebilirlik

ABD-Meksika Sınırında Kaçak Göçmenlerin Geride Bıraktıkları Sergileniyor


ABD-Meksika Sınırında Kaçak Göçmenlerin Geride Bıraktıkları Sergileniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Kayıtsız göçmenler Meksika’dan Amerika’ya geçerken sadece sınır polisini değil ağır çöl şartlarını da aşmak zorunda. Çölde hayatını kaybeden göçmenlerden geriye çoğu kez bir sırt çantası ve bir kaç parça eşya dışında bir şey kalmıyor

Meksika-Amerika sınırını geçenlerin sırt çantaları, Arizona’da Sonoro Çölü’nde terkedilmiş halde. Sınır polisi, 2001’den bu yana 2500 kişinin de ölü bedenlerini buldu. “İstisna Devleti” adlı sergide, bu soğuk gerçek, eşyalarla yansıtılmış.

Sanatçı Richard Barnes, “Bu sırt çantalarının her biri, sınırı geçen bir insanı temsil ediyor. Çoğu sınırı geçtikten sonra hayatta kalmayı başardı. Bazılarıysa başarısız oldu. Geride de kültürlerinin, hayatlarının bu parçaları kaldı” diyor.

Cüzdanlar, diş fırçaları ve fotoğraflar da kayıtsız göçmenlerin Amerika-Meksika sınırını geçerken geride bıraktığı eşyalar arasında. Barnes şöyle konuşuyor:

“Sırt çantaları dışında bir de bu kutular var. Göçmenlerin ölmeden önce taşıdığı son eşyaları temsil ediyor. O kişiye ait şeyler var içinde. Tucson kentinde, hayatını kaybeden bu insanların eşyalarını toplayıp ailesinin izini süren bir grup var. Sergi de bu projenin bir parçası.Bir ölüler diyarındasınız. Ne canlı ne tam olarak ölüsünüz. İki durum arasında. Göçmenlere de olan bu. Meksika ile Amerika arasında var olmayan bir devlette yaşıyor gibiler. Burada bir nevi hiçler.”

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG