Erişilebilirlik

ABD-Meksika Sınırında İnsani Kriz


El Salvadorlu bir aile Rio Grande nehrini geçerek Meksika’dan ABD’ye gitmeye çalışıyordu. Baba Oscar Alberto Martinez ve kızı 23 aylık Angie Valeria M. akıntıya kapılarak hayatlarını kaybetti. Baba ve kızın cesetleri nehrin Meksika tarafında kıyıya vurdu. Habere göre iki aydır Meksika'da olan aile Pazar gününden beri Matamoros'ta bir mülteci kampında ABD'den siyasi sığınma randevusu almayı bekliyordu.

ABD’nin Meksika sınırında yaşanan insani kriz ve mültecilerin durumu her geçen gün daha kötüye gidiyor. Başkan Trump’ın sınırdaki sert güvenlik uygulamalarının göçmenlerin ABD’ye girmek için gittikçe daha tehlikeli yollar seçmesine neden olduğu kaygısını da gündeme getiriyor.

Trump yönetimiyse sınırdaki yığılmadan şikayet ediyor. Yetkililer göçmen gözaltı sisteminde kırılma noktasını çoktan aştıklarını, sınırı geçen anne-baba ve çocuk sayısının tesislerin kapasitesini aştığını bildiriyor.

Bu yoğunluk özellikle başka hiçbir bölgede olmadığı kadar yasadışı sınır geçişinin yaşandığı Rio Grande Vadisi bölgesinde görülüyor.

Temsilciler Meclisi'nin 4,5 milyar dolarlık sınır yardım tasarısı reddedildi

Son olarak Temsilciler Meclisi 4,5 milyar dolarlık sınırda acil yardım paketini onaylamıştı. Paketin Meksika-ABD sınırını geçtikten sonra gözaltına alınan aileler ve yanında ebeveyni bulunmayan çocuklar için kullanılması öngörülüyordu.

Tasarıya bazı Demokratlar tarafından içerdiği kaynakların Başkan Trump’ın sert göçmenlik yasalarını uygulayabilmesi için kullanılabileceği kaygısı nedeniyle karşı çıkılıyordu.

Ancak Senato Temsilciler Meclisi’nin tasarısını reddetti. Beyaz Saray zaten Temsilciler Meclisi’nin göç dairelerine kısıtlama getiren ve Savunma Bakanlığı ile Göç ve Gümrük Muhafaza yetkililerine ekstra kaynak sağlanmasını içermeyen tasarısını veto edeceğini açıklamıştı.

Senato, 4,6 milyar dolarlık sınır yardımını içeren kendi tasarısınıysa onayladı.

Üyeler Kongre 4 Temmuz’da tatile girmeden önce iki metni birleştirilerek Başkan Trump’ın karşısına imza atması için çıkartabilmeyi umuyor.

Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’nun tasarıları, kaynakların Trump’ın sınırda inşa etmeyi hedeflediği duvara ayrılmayacağını, ayrıca göçmen çocukların sponsorlarının bilgilerinin sınır dışı edilmeleri amacıyla kullanılmamasını garanti ediyor.

Öte yandan gözaltı merkezlerindeki zorlu koşullar kaygı uyandırmaya devam ediyor. Teksas eyaletinin Clint kentindeki bir sınır devriye merkezinde 300’den fazla bebek ve çocuğun kaldığı haberi, bu çocukların karşı karşıya kaldığı gıda, su ve sağlık sorunları Kongre üyelerini insani yardım konusunda acele etmeye sevk ediyor.

Geçen ay Sınır Devriye Birlikleri 132 bin 887 kişiyi sınırda gözaltına aldı. Böylece 2007 yılının Nisan ayından bu yana ilk kez 100 binden fazla kişi sınırda gözaltına alınmış oldu. Göçmenlerle ilgilenen federal daireler kapasitelerinin çok üzerinde göçmene barınak sağladıklarını ve bütçelerinin çok üzerine çıktıklarını söylüyor. Bu da bu merkezlerde sağlık, gıda ve barınma koşullarının standartların çok altında kalmasına neden oluyor.

Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi’nin dün istifa eden başkan vekili John Sanders AP haber ajansına yaptığı açıklamada kapasitesi 4 bin kişi olan sınır devriye merkezlerinin 15 bin kişiye ev sahipliği yaptığını söyledi.

Sanders gözaltındaki çocuklara yönelik kötü muamele suçlamaları nedeniyle dün görevinden ayrıldığını açıklamıştı. Aralık ayından bu yana beş çocuk gözaltı merkezlerinde hayatını kaybetti.

Trump yönetiminin sınırdaki uygulamaları da uzun zamandır tartışma konusu.

Yönetim geçen yıl sıfır tolerans politikasıyla ABD’nin güney sınırını geçen aileler hakkında yasal işlem başlatmış ve çocuklarla ailelerini birbirinden ayırmıştı.

Trump yönetiminin geçen yıl başlattığı aileleri çocuklarından ayırma uygulaması büyük tepki çekince Trump, 20 Haziran’da bir kararname imzalayarak uygulamayı sona erdirmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG