Erişilebilirlik

ABD Maliye Bakanlığı İran'a Yeni Önlemler Açıkladı


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Amerika Maliye Bakanlığı, İran’ın terörizme verdiği desteği azaltma amacıyla yeni kişi ve kuruluşları içeren bir liste yayınladı.

Listede Orta Doğu ve Güney Asya’daki terörist gruplara para ve malzeme yardımı sağlamadaki rolleri nedeniyle İran Devrim Muhafızlarının kolu ve kendisini terör ihracaatına adamış Kudüs Gücünün bazı öndegelen üyeleri yeraldı. Sözkonusu terörist gruplar Hizbullah, Hamas, Filistinli İslami Cihad ve Taleban olarak sıralanıyor. Listede Suriye’de görevli Rıza Musavi adlı bir İranlı yetkili de yeraldı.

Maliye bakanlığı bunlara ek olarak Lübnan’da terörist grupları destekleyen iki örgütü de listeye koydu. Bunlar, Lübnan’ın Yeniden İnşası için İran komitesi ve Hizbullah’a yardım sağlayan İmam Humeyni Yardım Komitesinin Lübnan şubesi. Listenin sonucu bu kişi ve kuruluşlarla Amerikan vatandaşları arasındaki tüm işlemler yasaklanıyor ve Amerika’nın yetki alanına giren hertürlü mal varlığı donduruluyor.

Maliye Bakanlığı İran dışında iş yapan ve İran hükümetine doğrudan ya da dolaylı bağlı ancak İranlı oldukları kolayca anlaşılmayacak isimler altında çalışan 21 şirket belirledi.

Maliye Bakanlığının Terörizm ve Mali İstihbaratdan sorumlu Müsteşarı Stuart Levey, bu tür belirlemelerin Amerikan vatandaşlarının İran hükümetine doğrudan ya da dolaylı bağlı şirketlerle işyapmayı yasaklayan Amerikan yasasına uymalarına yardımcı olacağını ve “ dünyanın dörtbiryanında bu kuruluşlarla iş yapmanın doğurduğu risklerden kendilerini korumak isteyen diğerlerine yol göstereceğini” söyledi.

Maliye Bakanlığının kararları, İran üzerinde yasadışı nükleer faaliyetleri nedeniyle baskıyı arttırmayı amaçlayan bir dizi yaptırımı izliyor. BM Güvenlik Konseyi, AB, Kanada, Amerika ve Avustralya son haftalarda yeni önlemler kabul etti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J.Crowley, İran üzerine baskıyı arttırmanın “ pratikte etkili olduğunu; İran’da iş yapmayı giderek güçleştirdiğini ; İran’da iş yapmanın maliyetini arttırdığını ve bunları görmenin cesaret verici olduğunu” söylüyor.

XS
SM
MD
LG