Erişilebilirlik

ABD: ‘Malezya Uçağı Füzeyle Vuruldu’


Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna’nın doğusu üzerinde düşen uçağın ‘vurulduğunu’, kazayla düşmediğini açıkladı. Amerika’nın Sesi Pentagon muhabiri Jeff Seldin, yetkililerin uçağın füzeyle düşürüldüğünü doğruladığını bildirdi. Ancak füzeyi kimin ateşlediği bilinmiyor

Gazetecilere konuşan bir Pentagon yetkilisi, uçağın kasıtlı olarak hedef alındığını, ancak askeri nakliye uçağıyla karıştırılmış olabileceğini söyledi.

295 yolcu taşıyan Boeing 777 uçağı, Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a uçuyordu. Yolcu uçağı, Donetsk bölgesinde Snizhne kasabasının yanına düştü. Görgü tanıkları, ceset parçaları ve yanmış enkazın geniş bir alana yayıldığını bildiriyor.

Ukrayna, uçağın Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından uçaksavar füzesiyle vurulduğunu iddia ediyor. İsyancı liderlerse yolcu uçağının Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir jet tarafından düşürüldüğünü öne sürüyor.

Uçak vurulduğu sırada yaklaşık 10 bin metre yükseklikten uçuyordu. Bundan dolayı uçağın yerden atılan kısa menzilli füzelerle vurulması imkansız. Uzmanlar da uçağın yerden atılan uzun menzilli uçaksavar füzesi ile ya da havada bir başka jet tarafından vurulmuş olabileceğini söylüyor.

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Yuriy Sergeyev, ülkesinin yarın olağanüstü toplanacak Güvenlik Konseyi’ne, Rus ordusunun olaydaki payıyla ilgili kanıtlar sunacağını bildirdi.

Ukrayna İçişleri Bakanı’nın danışmanı Anton Geraşçenko, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, ‘teröristler’ diye nitelediği Moskova yanlısı ayrılıkçıların yerden havaya fırlatılan uzun menzilli Buk füzesi ateşlediğini söyledi.

Olayın ayrıntıları uçağın karakutuları bulununca netleşmeye başlayacak.

Malezya Başbakanı Necip Rezzak, uçağın düşürülüp düşürülmediğini bilmediğini, pilotun acil yardım çağrısı yapmadığını açıkladı. Başkan Barack Obama’yla telefon görüşmesi yaptığını bildiren Necip, yapılacak incelemenin hiçbir şekilde engellenmemesi çağrısında bulundu.

Aralarında Amerikan, Alman ve Türk hava yollarının da bulunduğu birçok havayolu şirketi, Ukrayna’nın doğusu üzerindeki uçuş güzergahlarını değiştiriyor.

Ukrayna’nın doğusu, bir süredir Ukrayna ordusu ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çatışmalara sahne oluyor. Ayrılıkçılar, önceki haftalarda Ukrayna’ya ait askeri uçakları vurduklarını iddia ediyor. Kiev hükümeti dün bir askeri uçağının Rusya tarafından düşürüldüğünü iddia etmişti.

Olay Malezya Havayolu’nun bu yıl yaşadığı ikinci büyük facia oldu. 8 Mart’ta Kuala Lumpur-Peking seferi yapan bir yolcu uçağı, kalkıştan bir saat sonra acil durum sinyali vermeden kaybolmuştu. Uçak aylarca yapılan aramaya rağmen bulunamadı. Uçağın Hint Okyanusu’nun güneyinde düşmüş olabileceği sanılıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG