Erişilebilirlik

ABD'liler Çocuk Kaçak Göçmenlerin Sınırdışı Edilmesine Karşı


ABD’de seçmenlerin büyük çoğunluğu, bebek ya da çocukken ülkeye getirilen kaçak göçmen gençlerin sınır dışı edilmesine karşı. Yapılan son bir kamuoyu yoklamasına göre bu göçmenlere vatandaşlık da verilmeli.

Quinnipiac Üniversitesi’nin anketine göre katılımcıların toplamda yüzde 82’si bu genç kaçak göçmenlerin ABD’de kalmasını ve vatandaşlık için başvurmasını savunuyor. Ankete katılan Cumhuriyetçiler’in yüzde 70’i de aynı şekilde, bu gruba destek veriyor. Katılımcıların sadece yüzde altısı ise bu gençlerin vatandaşlık verilmeden ABD’de kalmasından yana. Yüzde 10’luk bir kesim ise bu gençlerin sınır dışı edilmesi gerektiğini savunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bu gençleri koruyacak bir düzenleme için Demokrat Kongre üyeleri ile çalışmasına destek verenlerin oranı yüzde 72. Ankete göre seçmenlerin yüzde 19’u buna karşı.

Trump’ın Meksika sınırına örmeyi planladığı duvar da ankete konu oldu. Katılımcı seçmenlerin yüzde 57’si duvara ve böyle bu duvara bütçe sağlanmasına karşı. Seçmenlerin yüzde 37’si ise Trump’ın planına destek veriyor.

DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals-Çocukluk Çağında Gelenler İçin Ertelenmiş Eylem), eski başkan Barack Obama’nın başkanlık kararnamesiyle yürürlüğe soktuğu bir program. 800 bin kişiyi koruma altında tutan DACA, kaçak göçmen çocukların ülkede okuması, çalışması ve orduda görev yapmasını sağlıyordu.

Hafta başında Kongre’deki muhafazakar Cumhuriyetçiler, 2018’in Mart ayında sona erecek DACA’nın yerine önerilerini açıklayan bir tasarı sundular. Senatörler Thom Tillis ve James Lankford’un ortak sunduğu tasarı, bu gençlere çok daha sert önlemler içeriyor.

Tasarı, programdan yararlananların vatandaşlık başvurusu yapmasını en az 15 yıl yasaklıyor; Demokratların öngördüğünden çok daha az insanı program kapsamında tutuyor.

Donald Trump daha önce Demokratlar’ın sunduğu tasarıya desteğini açıklamış olsa da, daha sonra ek sınır güvenliği için ek bazı hükümler getirmek istemişti.

Senato azınlık lideri Chuck Schumer ve Temsilciler Meclisi azınlık lideri Nancy Pelosi, Demokrat Parti adına Trump ile görüşmelerinde, vatandaşlık başvurusu için sekiz yıl beklenmesini görüşmüştü.

Demokratlar artık Trump yönetiminin, yeni DACA düzenlemesi için prensip listesini açıklamasını bekliyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG