Erişilebilirlik

ABD’li Sözcüden Erdoğan’a: ‘Bu Yoldan Gidebileceğimizi Hayal Edemiyorum’


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de hapisteki Amerikalı rahip Andrew Brunson’la Amerika’dan iadesi istenen Fethullah Gülen’in ‘takas edilmeleri’ önerisi hakkında, “Bu yoldan gidebileceğimizi hayal edemiyorum” yorumunda bulundu.

Nauert’e günlük basın brifinginde bir gazeteci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Amerika bizden bir papazın iadesini istiyor. Sizde de bir papaz var. Siz de onu bize verin” şeklindeki sözlerini sordu.

Türk hükümetinden Fethullah Gülen’in iadesi konusunda çok sayıda talep aldıklarını belirten Nauert, “Türk hükümetinin bize verdiği materyalleri değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu konuda sizinle paylaşabileceğim yeni birşey yok” diye konuştu.

Nauert, rahip Brunson’ın evine geri dönmesini sağlamanın kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, Başkan Donald Trump’ın da Erdoğan’la görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdiğini aktardı.

Dışişleri Bakanlığı olarak Rahip Brunson’la olabildiği kadar yakın temas halinde olduklarını kaydeden Nauert, kendisini en son 18 Eylül’de ziyaret edebildiklerini söyledi. Ondan önceki ziyaretin ise 24 Ağustos’ta olduğunu anlatan Nauert, “(Brunson’ın) Serbest bırakılması için çaba göstermeye devam ediyoruz. Türkiye’de haksız yere hapse atıldı ve onun evine döndüğünü görmeyi arzuluyoruz” dedi.

Bir gazetecinin, “Müttefikler arasında bu türden tutuklu takası ya da rehine diplomasisi gibi şeyler genelde duymayız, genelde bu İran ya da Kuzey Kore’yle olur. Müttefikinizden böyle bir teklif gelmesine dair görüşünüz nedir?” sorusu üzerine de Nauert, “Bakın, bu yoldan gidebileceğimizi hayal edemiyorum” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG