Erişilebilirlik

ABD’li Senatörlerin Yeşil Kart Çekilişini Kaldırma Planı


İki Cumhuriyetçi Partili senatörün desteklediği yasa tasarısı, Amerika’ya her yıl kabul edilen yasal göçmen sayısını yüzde 50 oranında azaltmayı öngörüyor.

Tasarı, her yıl kabul edilen ortalama 1 milyon yasal göçmen sayısını 500 bine indirmeyi hedefliyor. ‘Kısıtlamacı’ politikaları savunan muhafazakar gruplar, uzun zamandır buna benzer bir uygulamanın yürürlüğe girmesini bekliyordu.

Senatörler Tom Cotton ve David Perdue’nun desteklediği yasa tasarısı ayrıca, göçmenlerin ailelerine göçmen statüsü verilmesinin kayıtlandırılması, ‘Çeşitlilik Vizesi’ olarak bilinen Green Card (Yeşil Kart) çekilişinin sonlandırılması ve çalışma vizesiyle Amerika’ya gelenlere Yeşil Kart edinme sürecinin zorlaştırılması gibi yaptırımları da öngörüyor.

Georgia ve Arkansas eyaletlerini temsil eden Perdue ve Cotton, tasarının bu yıl bir Senato oturumunda tartışılmasını umduklarını belirtti. Ancak her iki senatör de, yasanın hemen yürürlüğe girmesini beklemiyor. İki senatör, tasarıyı açıklamadan önce başkan Trump ile konuştuklarını da söyledi.

Göçmenlerin siyasal haklarını savunan bir lobi kuruluşu olan America’s Voice isimli grup, yasa tasarısının, göçmenliği kısıtlama planlarının bir başka adımı olduğunu dile getiriyor.

NBC News kanalına konuşan America’s Voice grubunun direktör yardımcısı Lynn Tramonte, “Yasal göçmenliğe getirilen yeni kısıtlamalar konusunda endişeliyiz. Bunlar büyük bir planın parçaları ve hiç de iyi maksatlar taşımıyor” dedi.

“Güçlü Bir İstihdam İçin Amerikan Göçmenlik Sistemi Reformu” adını taşıyan yasa tasarısı, sadece Amerikan vatandaşlarını eşleri ve 21 yaşından küçük çocukları ile yeşil kart sahiplerinin Amerika’ya göçmen olarak kabul edilmesini izin veriyor. Hali hazır yürüklükte olan uygulama, Amerikan vatandaşlarının anne, baba ve kardeşlerine de göçmen statüsü verilmesine olanak sağlıyor. Yasa tasarısı kabul edilirse bu hak ortadan kalkmış olacak.

Gazetecilere konuşan Senatör Tom Cotton, eğer bir hastalık söz konusu ise, anne ve babalara göçmenlik hakkının verilebileceğini söyledi, ancak bu kişilerin sosyal yardım ve sağlık sigortası yardımı alamayacaklarını da sözlerine ekledi.

Senatörler Cotton ve Perdue yaptıkları açıklamada, “artık günümüz şartlarına uymayan yeşil kart çekilişini” kaldıracaklarını söyledi ve çekilişin hileli olduğunu ve Amerika’nın hiçbir ekonomik ve insani çıkarına hizmet etmediğini belirtti. Çeşitlilik Vize Programı ile her yıl 50 bin kişiye yeşil kart hakkı veriliyor.

Sunulan yasa tasarısı, kişilere Amerika’da yaşama ve çalışma hakkı sunan Yeşil Kart’ın ülke çapında her yıl sadece 50 bin kişiye verilmesini öngörüyor. Tasarı ayrıca, yeşil kart edinme sürecini ortalama 13 yıla çıkartıyor.

Kalifiye eleman olarak kabul edilen göçmenlerin ülkeye alınmaya devam edileceğini belirten senatörler, işyerlerinin sponsor olduğukişilere vize verilmesi konusunda kısıtlamaların olmayacağını da söyledi.

Yasa tasarısını inceleyen uzmanlar, tasarının, eğitim seviyesi düşük ve düşük ücretli işlerde çalışan yabancı uyruklu kişilere göçmenlik verilmesini engellemeyi amaçladığını belirtiyor.

Senatör Cotton, “Eğer bu (göçmenlik) yaklaşımını değiştirmezsek, Amerikan rüyasına ulaşamayacak bir alt sınıf yaratmış olacağız” dedi.

Cotton’ın ofisi, göçmenlik yasa tasarısının, ilk yıl ülkeye alınan göçmen sayısını yüzde 40 azaltacağını, sonraki 10 yıl içinde de göçmen sayısının toplamda yüzde 50 oranında azalacağını belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG